Mevlana doğum günü ne zaman?

İçindekiler:

  1. Mevlana doğum günü ne zaman?
  2. Mevlana'nın tarihçesi nedir?
  3. Hz Mevlana hangi dönemde yaşadı?
  4. Mevlana Celaleddin Rumi'nin doğduğu şehir bugün hangi ülkenin sınırları içerisinde bulunmaktadır?
  5. Mevlana yaşamını hangi sözle özetliyor?
  6. Vefat günü ne ile anılır?
  7. Mevlana hangi devirde yaşadı?
  8. Mevlana kiminle tanıştıktan sonra medresedeki görevini bırakmıştır?
  9. Mevlana hangi edebiyat dönemi?
  10. Mevlana kaç evlilik yapmıştır?

Mevlana doğum günü ne zaman?

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî/Doğum tarihi

Mevlana'nın tarihçesi nedir?

Mevlânâ'nın doğum tarihi ise (6 Rebiu'l-evvel, 604) dir. Asil bir aileye mensup olan Mevlânâ'nın annesi, Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun; babaannesi, Harezmşahlar (1157 Doğu Türk Hakanlığı) hanedanından Türk prensesi, Melike-i Cihan Emetullah Sultan'dır.

Hz Mevlana hangi dönemde yaşadı?

Muhammed Celâleddîn-i Rumi (Farsça: جلال‌الدین محمد بلخى), veya kısaca bilinen adıyla Mevlânâ (Farsça: مولانا, "efendimiz", - 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış Fars Sünni Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin doğduğu şehir bugün hangi ülkenin sınırları içerisinde bulunmaktadır?

Mevlâna yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "Bilginlerin Sultanı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled'dir.

Mevlana yaşamını hangi sözle özetliyor?

Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk' ın rahmetine kavuştu. Mevlâna'nın cenaze namazını Mevlâna'nın vasiyeti üzerine Sadreddin Konevî kıldıracaktı.

Vefat günü ne ile anılır?

Mevlana'nın vefatı: Düğün Gecesi Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlana, 17 Aralık 1273'te bir pazar günü "sevgilisi"ne kavuştu. Onun için ölüm, aşka ve sevgiliye kavuşmaktı. Bu nedenle öldüğü gün yüzyıllardır "düğün gecesi" anlamına gelen "Şeb-i Arus" adıyla anılıyor.

Mevlana hangi devirde yaşadı?

Muhammed Celâleddîn-i Rumi (Farsça: جلال‌الدین محمد بلخى), veya kısaca bilinen adıyla Mevlânâ (Farsça: مولانا, "efendimiz", - 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış Fars Sünni Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf.

Mevlana kiminle tanıştıktan sonra medresedeki görevini bırakmıştır?

Şems bir gece Sultan Veled'e rüyasında atıldığı kuyuyu bildirmiş, Sultan Veled müridleriyle onu kuyudan çıkarıp Mevlânâ'nın medresesine, medresenin mimarı Emîr Bedreddin'in yanına defnetmiştir (a.g.e., II, 700-701).

Mevlana hangi edebiyat dönemi?

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî
İkametAnadolu
Edebî akımSufilik, Mevlevîlik
Etkiledikleri[göster][göster]
Etkilendikleri[göster][göster]
5 satır daha

Mevlana kaç evlilik yapmıştır?

Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı.