Ostomi torbaları nedir?

İçindekiler:

  1. Ostomi torbaları nedir?
  2. Çift parçalı ostomi torbası nedir?
  3. Kolostomi torbası nasil değiştirilir?
  4. Loop kolostomi nedir?
  5. Kolostomi neden takılır?
  6. Convatec kolostomi torbası nedir?
  7. Kolostomi hastaları ne yememeli?
  8. Ileostomi ameliyatı nedir?
  9. Ileostomi ne demek tıp?
  10. Stoma hangi durumlarda açılır?
  11. Kolostomi pastası ne ise yarar?
  12. Kolostomi hastaları nasıl beslenmeli?
  13. Stomalı hasta nasıl beslenmeli?
  14. İleostomi ameliyatı nasıl yapılır?

Ostomi torbaları nedir?

Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel Cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır.

Çift parçalı ostomi torbası nedir?

İki Parçalı Torba Torba ve adaptörü ayrı bulunan torbalardır. Bu torbalar adaptör kısmından kolayca çıkarılarak değiştirilir.

Kolostomi torbası nasil değiştirilir?

Torba Değiştirme
  1. Malzemlerin Hazırlanması İşlemde kullanacağının Kolostomi torbası , makas ,pasta ,temizleme cleanserlerı vb. ürünleri hazırlayınız. ...
  2. Cildin Temizlenmesi. ...
  3. Stomanın Ölçülmesi. ...
  4. 4.Adaptörün hazırlanması ...
  5. Adaptörün Pastalanması ...
  6. Adaptörün Yapıştırılması ...
  7. 7.Torbanın Takılması ...
  8. Klemp/Musluğun Kapatılması

Loop kolostomi nedir?

1-Loop ileostomi kapatılması: Laparatomi yapmaya gerek kalmadan karın duvarına ağızlaştırılmış ileostomi ağzından yapılır. Cilt ileostomi kenarından 2 cm sağlam kalacak şekilde diseke edilir. Barsak ve subkutan doku arasındaki yapışıklıklar serbestleştirilerek ileum mobilize edilir.

Kolostomi neden takılır?

Geçici stomalara, Alt-orta rektum kanseri, inflamatuar barsak hastalıkları ameliyatları yada karın içi ciddi enfeksiyon varlığında yapılan acil bağırsak cerrahisi sırasında ihtiyaç duyulur. Genellikle ince bağırsak (ileostomi) bazen de kalın bağırsak (kolostomi) kullanılarak stoma oluşturulur.

Convatec kolostomi torbası nedir?

Torba kullanıldığında, basitçe çıkarır, tek kullanımlık torbaya koyar ve atarsınız. Bazı kapalı uçlu torbaların kokuyu ve gaz birikimini önleyici filtreleri vardır. Bu torbalar kolostomi (günlük kullanımı bazı kişilere; özel durumlarda herkese) ve ileostomi (özel durumlarda) için önerilir.

Kolostomi hastaları ne yememeli?

Yiyecekleri iyice çiğneyiniz. Yemek yerken konuşmayınız. Asitli içeceklerden kaçınınız (kola, soda, bira, portakal suyu). Gaz yapan yiyeceklerden kaçınınız (karnıbahar, mısır, salatalık, bezelye, nohut, fasulye, lahana, ıspanak).

Ileostomi ameliyatı nedir?

İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Her yaş grubunda farklı sebeplerle gerçekleştirilen ağızlaştırma işlemlerinin ortak amacı geçici veya kalıcı bir süre için bağırsak içeriğinin karın duvarından boşalmasını sağlamaktır.

Ileostomi ne demek tıp?

Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır. İleostomi: İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır.

Stoma hangi durumlarda açılır?

Stomalar difüzyon sonucu açılır ve kapanır. Sıcak ve kuru koşullarda, buharlaşma (transpirasyon) nedeniyle su kaybı yüksek olduğunda, stomanın bitkinin susuz kalmasını önlemek için kapanması gerekir.

Kolostomi pastası ne ise yarar?

Coloplast pasta, stoma veya fistüllerin çevresindeki yara izi, kat yeri ve diğer nedenlerle oluşan yüzey bozukluklarını doldurarak torba uygulamasının kolay ve güvenle yapılabileceği düzgün bir yapışma alanı sağlar. Coloplast pasta stoma çevresindeki cildi akıntıların olumsuz etkisinden korur.

Kolostomi hastaları nasıl beslenmeli?

Kolostomi
  1. Günde altı ila sekiz bardak su ve diğer içeceklerden için.
  2. Daha fazla sıvı, lif ve vitamin alımı için, günde en az beş öğün meyve ve sebze yiyin. ...
  3. Yüksek lif içerikli yiyeceklerin, örneğin tam tahıllar, ekmek ve mısır gevreklerin alımını yavaşça artırın.

Stomalı hasta nasıl beslenmeli?

Stoma çıktısını arttıran yiyecekler; çekirdekli meyveler(erik, şeftali,kayısı, kiraz vs.), çiğ meyve ve sebze, baharatlı yiyecekler, yüksek yağlı yiyecekler, kuruyemiş, mısır gibi lifli yiyeceklerdir. Stoma çıktısını azaltan olarak bilinen yiyecekler; muz, pirinç lapası, elma ve yağsız makarnadır.

İleostomi ameliyatı nasıl yapılır?

İleostomi yapılan olgularda ise gıda artıkları doğrudan karın duvarına yapıştırılan bir torba ile boşaltılır. İleostomi genellikle karnın sağ alt kısmında açılır. Değişik nedenlerle kalın bağırsak ve rektumun ameliyatla tamamen alındığı ya da devre dışı bırakıldığı durumlarda ileostomi açılır.