Analık sigortası hakları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Analık sigortası hakları nelerdir?
  2. Sigortalı kadın analık sigortasından yararlanabilir mi?
  3. Kimler analık sigortasından yararlanır?
  4. Sigortalı erkeğin nikahsız eşi analık sigortasından yararlanır mı?
  5. Analık sigortası kapsamında yapılan yardımlar nelerdir?
  6. Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için şartlar nelerdir?
  7. Kimler analık sigortasından yararlanamaz?
  8. Sigortalı erkek açısından analık sigortası yardımlarından yararlanabilmek için doğumdan önceki bir yıl içinde ne kadar prim bildirilmiş olması gerekir?
  9. Hamilelik ödeneğine hak kazanmak için gereken şartlar nelerdir?

Analık sigortası hakları nelerdir?

Şirket ortağı kapsamında tescil edilen kadın sigortalılara analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

Sigortalı kadın analık sigortasından yararlanabilir mi?

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

Kimler analık sigortasından yararlanır?

Analık sigortasının kapsamında bulunanlar kimlerdir? Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

Sigortalı erkeğin nikahsız eşi analık sigortasından yararlanır mı?

Hamilelik veya doğum evlilik dışı hatta kadının rızası dışındaki bir ilişkiden meydana gelmiş olsa dahi kadın sigortalı analık sigortasından yararlanacaktır. Ancak sigortalı erkeğin sigortasız karısının analık sigortasından yararlanması gebeliğin ancak evlilik birliği içinde meydana gelmesine bağlıdır.

Analık sigortası kapsamında yapılan yardımlar nelerdir?

Mevzuatımıza göre analık sigortasından sağlanan başlıca yardımlar geçici iş göremezlik ödeneği ile emzirme ödeneği verilmesi (md.16) ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda 2016 yılında yapılan değişiklik ile yarım çalışma ödeneğidir.

Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için şartlar nelerdir?

> Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş ya da ödenmiş olması, > Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması, > Doğum olayının gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.

Kimler analık sigortasından yararlanamaz?

Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği yardımından anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları yararlanamamaktadır.

Sigortalı erkek açısından analık sigortası yardımlarından yararlanabilmek için doğumdan önceki bir yıl içinde ne kadar prim bildirilmiş olması gerekir?

(IV) Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan Kanunun 9 uncu maddesine göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ...

Hamilelik ödeneğine hak kazanmak için gereken şartlar nelerdir?

Geçici iş göremezlik parası, yani doğum izni parası alabilmek için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması şartı bulunmaktadır. Bu noktada doğum izni için prim gün sayısı 90 gün olarak belirlenmiştir diyebiliriz.