Kallman hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Kallman hastalığı nedir?
  2. Kallmann sendromu neden olur?
  3. Kallman sendromu tedavisi nasıl yapılır?
  4. Koku sendromu Nedir?
  5. Anosmi nedir ne demek?
  6. Erkek hipogonadizm nedir?
  7. Kallmann sendromu nedir tıp?
  8. Hipogonadizm tedavi edilir mi?
  9. Hipogonadizm neden olur?
  10. Kokulara karşı duyarlılık neden olur?

Kallman hastalığı nedir?

Kallmann sendromu doğuştan olan ve erkeklerde 10 binde bir, kadınlarda 50 binde bir sıklıkta görülen bir hastalık. En basit anlatımla, cinsiyetle ilgili hormonlarla ilgili sorun nedeniyle ergenliğe girmeyi engelliyor. Koku alamama sorununun da eşlik ettiği hastalıkta, cinsiyetle ilgili gelişim aksıyor.

Kallmann sendromu neden olur?

Kallmann sendromu, gonadotropik hormonun (GnRH) doğumsal yetersizliği sonucu ortaya çıkan gonadortopinlerin (LH, FSH) yetmezliğine bağlı cinsel olgunlaşma bozukluklarının saptandığı, hipogonadizm olgularının konjenital türü olan “hipogonadotropik hipogonadizm”ler grubunun üyesidir.

Kallman sendromu tedavisi nasıl yapılır?

En sık kullanılan tedavi modları arasında, belirli enjeksiyona bağlı olarak her 2 veya 3 haftada bir intramüsküler olarak verilen testosteron enjeksiyonları veya topikal testosteron formülasyonları (yamalar, jeller, sıvılar vb.) bulunur.

Koku sendromu Nedir?

Olfaktör Referans Sendromu (ORS), kişinin bedeninin çok kötü bir koku yaydığını düşündüğü, bu yüzden insanların kendisi hakkında olumsuz düşünceler taşıdığına inandığı, sosyal ve iş yaşantısında sorunlara yol açan bir psikiyatrik bozukluktur.

Anosmi nedir ne demek?

Koku almama (anosmi), koku duyusunun kaybolması durumu. Kendiliğinden oluşabileceği gibi bazı sorunlarla bağlantılı gelişebiliyor ve her zaman geçici olmayabiliyor. Kalıcı olması durumunda ise daha büyük bir soruna dönüşüyor çünkü koku alamama genellikle tat alma duyusunu da ortadan kaldırıyor.

Erkek hipogonadizm nedir?

Hipogonadizm erkekte ve kadında cinsiyete özgü seks hormonlarının hiç olmaması veya yetersiz olması demektir. Erkeklerde cinsiyete özgü seks hormonu testosterondur (erkeklik hormonu) ve başlıca testislerden (yumurtalardan) salgılanmaktadır.

Kallmann sendromu nedir tıp?

Kallmann sendromu, hipogonadotropik hipogonadizm ve anosmi veya hiposmi ile karakterize nöronal migrasyon bozukluğudur. Defektif rinosefalon gelişiminin olfaktor trakt anomalilerine neden olduğu genel olarak kabul edilen görüştür.

Hipogonadizm tedavi edilir mi?

Tedavi hastalığın tespit edildiği yaşa göre değişebilir. Hipogonadizm tedavisinde iki amaç vardır: Birincisi eksik olan hormonu yerine koymak, ◦ Erkeklerde testosteron tedavisi ◦ Kadınlarda östrojen veya östrojen-progesteron ikili hormon tedavisi.

Hipogonadizm neden olur?

En sık görülen primer hipogonadizm sebepleri şunlardır: Erkeklerde Klinefelter, kadınlarda ise Turner sendromu gibi genetik hastalıklar. Addison hastalığı gibi otoimmün hastalıklar. Kadınlarda erken menapoz, polikistik over hastalığı veya Noonan sendromu gibi hastalıklar.

Kokulara karşı duyarlılık neden olur?

Hiperosmi denilen koku bozukluğunda ise kokuya karşı bir hassasiyet artışı söz konusudur. Parosmi ise ortamdaki kokuların olduklarından farklı algılanmaları anlamına gelir. Bu durum tipik olarak koku alma yeteneğinin azalması ile birliktedir ve bu durumdaki hastalar güzel kokuları bile kötü kokular olarak yorumlarlar.