Rivayet birleşik zaman ne demek?

İçindekiler:

  1. Rivayet birleşik zaman ne demek?
  2. Rivayet ne demek TDK?
  3. Hikâyet etmek ne demek?
  4. Hikayet ne demek Osmanlıca?
  5. Hikayet eylemek ne demek?
  6. Temmet ne anlama gelir?
  7. Temmet ne demek Osmanlıca?
  8. Arapça Temmet ne demek?
  9. Töhmet ne demek?
  10. Töhmet ne demek TDK?
  11. Zan altında bırakmak ne demek?

Rivayet birleşik zaman ne demek?

Rivâyet birleşik zamanı Haber ya da dilek kiplerinden birine -miş eki getirilerek yapılır. Bu ek, ünlü uyumuna göre değişerek -mış, -muş, -müş olabilir. Not: Görülen (-di'li) geçmiş zamanın ve emir kipinin rivayet birleşik zamanı yoktur.

Rivayet ne demek TDK?

a. (riva:yet) 1. Söylenti: “O, yanıma oturarak kara haberlerden, kötü rivayetlerden bahsetti.” -F. R. Bir olay, bir haber veya sözü nakletme: “Bir rivayete göre, kaplanın dayısı olan kedinin keyiflenip miyavlaması işte bu zamandan kalmadır.” -N. ...

Hikâyet etmek ne demek?

HİKÂYET. (ﺣﻜﺎﻳﺖ) i. (Ar. ḥikāyet) Hikâye: Pir Sultan'ım söyler bu hikâyeti (Pir Sultan Abdal). Dinle neyden kim hikâyet etmede / Ayrılıklardan şikâyet etmede (Nahîfî). Ben hâk olurum, o bir hikâyet (Abdülhak Hâmit).

Hikayet ne demek Osmanlıca?

hikâye, hikâyet ::: (a. i. c. : hikâyât) : 1) anlatma. 2) roman.

Hikayet eylemek ne demek?

Ayrıntılarıyla anlatmak, söylemek.

Temmet ne anlama gelir?

( ﺗﻤّﺖ– ﺗﻢّ) çekimli f. (Ar. temmetemmet) “Bitti, tamam oldu” anlamında kitapların ve yazıların sonuna yazılan kelime: Etti sâz-ı kalem-i nâdire-kâr / Sâmiya nağme-i temmetle karâr (Sâmi'den).

Temmet ne demek Osmanlıca?

temme. Tamam oldu, bitti (manasına fiil).

Arapça Temmet ne demek?

Arapça tmm kökünden gelen tammat تمّت "bitti (dişil üçüncü tekil şahıs)" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tamām تمام "bitme, bütün olma" sözcüğünden türetilmiştir. tamam maddesine bakınız.

Töhmet ne demek?

1. Kesin olarak ispat edilmediği halde birine suç yükleme, suçlama, suçlanma: Kaçması kābil olduğu halde ben üzerimde bu töhmetle hiçbir yere gitmem demiş (Ahmet H. Tanpınar).

Töhmet ne demek TDK?

a. Birine yüklenen, işlenildiği sanılan fakat henüz aydınlanmamış olan suç, suçlama: “Talebeyi dersten başka şeylerle işgal töhmeti ile tevbihe maruz kaldı, istifaya mecbur oldu.” -A. H. Müftüoğlu.

Zan altında bırakmak ne demek?

Zan altında bırakmak = Bir şeyle suçlamak ve sanık durumuna sokmak.