Kefalet nedir çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kefalet nedir çeşitleri nelerdir?
  2. Adi kefalet nasıl olur?
  3. Rucua kefalet nedir?
  4. Kefalet nasil Borctur?
  5. Bireysel kefalet ne demek?
  6. Müteselsil kefil olmak ne demek?
  7. Müteselsil kefalet nedir ne demek?
  8. Zarara kefalet nedir?
  9. Kefalet akdinde kefilin sorumluluğu nedir?
  10. Müteselsil kefalet nasıl yapılır?
  11. Müşterek ve Müteselsil kefalet nedir?

Kefalet nedir çeşitleri nelerdir?

TBK'da kefalet sözleşmesinin türleri i) adi kefalet ii) müteselsil kefalet iii) birlikte kefalet ve iv) kefile kefil ve rücua kefil olarak sıralanmıştır. ... TBK m. 588 uyarınca, alacaklıya kefilin borcu için güvence veren kefile kefil, kefil ile birlikte adi kefil gibi sorumludur.

Adi kefalet nasıl olur?

1- Adi Kefalet Adi kefalette, alacaklı borçluya başvurmadıkça kefili takip edemez. Borçluya başvurmadan doğrudan doğruya kefile başvurabilmesi aşağıdaki 4 halden birinin gerçekleşmesiyle mümkün hale gelir: Borçlu aleyhine yapılan takibin sonucunda kesin aciz belgesi alınması.

Rucua kefalet nedir?

Borcu ödemek zorunda kalan kefile kefil, asıl kefile dönüp başvurabilir (rücu edebilir). 5) Rücua kefalet: Kısa bir deyişle, alacaklıya ödemede bulunan, ancak borçludan ödediği meblağını alamayan kefile bir başkasının kefil olmasıdır (BK. m. 489/II.).

Kefalet nasil Borctur?

Kefilin borcu fer'i (bağımlı) ve tali (ikinci derecede-yan) bir borçtur. Kefilin borcu asıl borcun varlığına ve geçerliliğine bağlı olur. Kefilin, asıl borçludan daha fazla bir mükellefiyeti ve daha ağır sorumluluğu ola- maz. Kefalet alacağı asıl alacaktan bağımsız olarak temlik edilemez.

Bireysel kefalet ne demek?

Bir kefilin alacaklıya karşı bir ve aynı borca kefil olması durumunda, bireysel kefalet söz konusu olmaktadır. Adi kefalet ve adi kefaletin özel görünümü olarak ortaya çıkan müte-selsil kefalet, zarara kefalet, kefile kefalet ve açığın kapatılmasına kefalet birer bireysel ke-falet çeşididir.

Müteselsil kefil olmak ne demek?

Müteselsil kefil, borcun ödenmesinde tıpkı borçlu gibi sorumluluğu olan kişidir. ... Müteselsil kefaletin kapsamı, Borçlar Kanunu 487. maddesi ile düzenlenmiştir. Müteselsil kefalette borçlulardan biri kendi payına düşen miktardan fazla ödeme yapınca alacaklıya halef olur.

Müteselsil kefalet nedir ne demek?

Müteselsil kefil, borcun ödenmesinde tıpkı borçlu gibi sorumluluğu olan kişidir. Hukuki açıdan bakarsak müteselsil, alacaklının direkt asıl borçluya başvurmadan kefil aleyhine takibe geçmesidir; bunu da “borçluların ortak sorumluluğu” olarak tanımlayabiliriz.

Zarara kefalet nedir?

Açığa (zarara) kefalet: Açığa kefil, alacaklının asıl borçludan tahsil edemediği alacak miktarı için âdi kefil sıfatıyla sorumlu olmayı taahhüt eden kişidir. Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemiştir; İsviçre Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikle açıkça hükme bağlanmıştır (m. 495/III).

Kefalet akdinde kefilin sorumluluğu nedir?

Kefalet sözleşmesinde kefil, asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde asıl borç ile birlikte onun yasal ve akdi faizlerinden de sorumlu olmayı taahhüt eder. Kefilin sorumluluğu, sözleşmeden ve kanundan kaynaklanır ve kea filin ödemeyi taahhüt ettiği azami miktar ile sınırlıdır.

Müteselsil kefalet nasıl yapılır?

Adi kefalet sözleşmesine göre, müteselsil kefalet sözleşmesi daha avantajlıdır. Şöyle ki, alacaklı asıl borçluyu takip etmeden müteselsil kefile başvurma imkanına sahiptir. Müteselsil kefalet sözleşmesinde, alacaklının ifada geciken asıl borçluya ihtar göndermesi ve bu ihtarın sonuçsuz kalması yeterlidir.

Müşterek ve Müteselsil kefalet nedir?

Kefil, ikinci borçludur. Borç ödenmediğinde asıl borçludan tahsil edilmelidir. Asıl borçlu ödeme yapmazsa tahsilat için kefile başvurulur. Müşterek borçlu müteselsil kefil ise asıl borçlu ile aynı konumdadır; borç ödenmediğinde banka veya alacaklı, borcun tahsili için her iki tarafı da birinci mesul olarak görür.