Çocuklar da şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Çocuklar da şeker hastalığı nasıl anlaşılır?
  2. Bebeklerde şeker hastalığı olur mu?
  3. Tip 1 diyabet kesin tanısı nasıl konur?
  4. Şeker hastalığı nasıl fark edilir?
  5. Bebeklerde şeker neden çıkar?
  6. Diyabet olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  7. Cocuklarda diyabet geçer mi?
  8. Prediyabet geçer mi?

Çocuklar da şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Çocuklarda diyabetin belirtileri aslında büyük ölçüde erişkinlerdekine benzer. Klasik diyabet bulguları adını verdiğimiz çok su içme, çok idrar yapma ve kilo kaybı önemli bulgulardır. Çocuklarda kilo kaybı dikkate alınması gereken bir belirtidir. Çünkü çocuklukta görülen diyabet insülin eksikliğine bağlıdır.

Bebeklerde şeker hastalığı olur mu?

Tip 1 diyabet en sık 5-15 yaş grubunda görülse de 1 yaşın altındaki bebeklerde bile ortaya çıkabiliyor. Güzel haber ise sinsi ilerleyen tip 2 diyabetin aksine erken dönem belirtiler vermesi. Bu sayede zamanında müdahale edilebiliyor ve çocuk kaliteli bir yaşam sürebiliyor.

Tip 1 diyabet kesin tanısı nasıl konur?

Kan açlık kan glikozunun iki kez 126 mg/dl veya üzerinde bulunması veya rastgele (aç veya tok) kan şekerinin iki kez 199 mg/dl üzerinde bulunması kesin tanı koydurucudur. Ayrıca kanda adacık antikoru, insülin antikoru gibi otoimmuniteyi gösteren otoantikorların varlığı Tip 1 diyabet tanısı için çok önemlidir.

Şeker hastalığı nasıl fark edilir?

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.

Bebeklerde şeker neden çıkar?

İnsülin bir hormondur. Kandaki fazla şeker seviyesini indirmek ve normal seviyeye yeniden ulaştırmak için çalışır. Önceden daha çok ileri yaşlarda rastladığımız şeker hastalığı çocuklarda da görülmeye başlanmıştır. Bunun ana nedeni çocukların bebeklikten itibaren yanlış şekilde beslenmesidir.

Diyabet olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Şeker hastalığının tanısı için açlık kan şekerinin 126 mg/Dl'nin üzerinde olması ya da 2. saat tokluk kan şekerinin 200 mg/Dl'nin üzerinde olması, HgA1c (2-3 aylık şeker ortalaması) düzeyinin % 6,5 üzerinde olması diyabet tanısı koymak için yeterlidir.

Cocuklarda diyabet geçer mi?

Çocuklarda şeker hastalığı bir kez oluşunca yaşam boyu sürer. Yani Tip 1 diyabet iyileştirilebilen bir hastalık değildir. Bununla birlikte bu çocukların ihtiyacı olan insülin deri altına enjeksiyonla verilebilir ve bu şekilde normale yakın bir yaşam sürdürebilirler.

Prediyabet geçer mi?

Prediyabetik kişilerde tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç gelişme riski normal bireylere göre yüksektir. Ancak yaşam tarzı değişikliği sayesinde risklerin azalmasıyla birlikte prediyabetten diyabete geçişin % 40 ile % 70 arasında önlenebildiği kanıtlanmıştır.