Kalça kireçlenmesi ameliyatı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kalça kireçlenmesi ameliyatı nasıl yapılır?
  2. Kalça protezi nasıl takılır?
  3. Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Ne zaman iyileşir?
  4. Total kalça protezi olanlar hangi sporları yapabilir?
  5. Kalça kırığı ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?
  6. Total kalça protezi kimlere uygulanır?
  7. Kalça kemiği kırığı ne kadar sürede iyileşir?
  8. Kalça protezi neden yerinden çıkar?
  9. Kalça protezinin ömrü ne kadardır?

Kalça kireçlenmesi ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat genel anestezi olarak bilinen narkoz altında ya da belden uyuşturma yapılarak uygulanabilmektedir. Ameliyatı uygulayan cerrahın tercihine bağlı olarak kalçadan yapılan 10-20 cm'lik bir cilt kesisi de kullanılır. Ameliyatın bu aşamasında hasar görmüş kemikler kalçadan çıkarılarak yerine protezler konur.

Kalça protezi nasıl takılır?

Kalça protezi açık cerrahi ile takılır. Kalçanın yan tarafından 10-15 cm boyutlarında bir kesi yapılır. Uyluk kemiğinin baş kısmı deforme olduğundan bu kemiğin baş kısmı çıkartılır ve onun yerine metalik bir topuz yerleştirilir. Bu topuzun karşısındaki uyluk başının yuvasının da değişimi sağlanır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Ne zaman iyileşir?

Kalça protezi ameliyatı iyileşme süreci ortalama 3-4 haftadır. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra hastaların bağdaş kurma, bacak bacak üstüne atma gibi hareketleri yapması için bir engel yoktur.

Total kalça protezi olanlar hangi sporları yapabilir?

Kalça protezi ameliyatı sonrasında uygulanacak sportif faaliyetler yaşa göre değişmektedir. Genç yaştaki hastalar tenis, kayak vb sporlar yapılabilmektedir. Yürüyüş, hafif koşu ve bisiklet kullanımı uygulanabilmektedir. Önemli olan zıplamayı gerektiren aktivitelerin gerçekleştirilmemektedir.

Kalça kırığı ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Düzenli yürüyüş yapmak,
  • Çok fazla öne eğilmemek, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak,
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak,
  • Oturmak için sert ve yüksek sandalyeleri tercih etmek,
Daha fazla öğe...

Total kalça protezi kimlere uygulanır?

Total kalça protezi kimler için uygundur? Kalça eklemi artrit, kalça çıkığı, kırık ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri derecede hasar görmüş kişilerde, diğer tedavi yöntemleri (ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, baston kullanımı) ile sonuç alınamazsa kalça protezi uygulanır.

Kalça kemiği kırığı ne kadar sürede iyileşir?

Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.

Kalça protezi neden yerinden çıkar?

Total kalça protezi takılan hastaların, protez takıldıktan sonra kalça bölgesini zorlaması ya da proteze zarar verebilecek hareketleri tekrarlaması protezin gevşemesine ya da yerinden çıkmasına neden olur.

Kalça protezinin ömrü ne kadardır?

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 20-25 yıla kadar uzamıştır. Gevşeyen protezler, çoğu hastada ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp yeniden protez yerleştirilebilir, ancak ikinci protezin ömrü, ilki kadar uzun değildir.