Erzurum Tortum kaç köyü var?

İçindekiler:

  1. Erzurum Tortum kaç köyü var?
  2. Erzurum Tortum nüfusu ne kadar?
  3. Tortum hangi ilçeye bağlı?
  4. Erzurum Tortum rakımı kaç?
  5. Erzurum Tortum dadaş mı?
  6. Tortumun Neyi Meşhur?
  7. Erzurum Tortum şelalesi nasıl gidilir?
  8. Tortum Türk mü?
  9. Tortum ismi nereden gelir?
  10. Erzurum şehir merkezinin rakımı kaç?
  11. Erzurum'un rakımı ne kadardır?
  12. Erzurumlulara neden dadaş denir?
  13. Uzunderenin Neyi Meşhur?
  14. Tortum Şelalesi hangi ile aittir?
  15. Dadaşların kökeni nereye dayanır?

Erzurum Tortum kaç köyü var?

Tortum'un Yüz ölçümü 1484 km sayımına göre nüfusu 34.100 kişi dolayındadır. Km2 başına yaklaşık 23 kişi düşer. İlçeye bağlı 4 belde ve 47 köyü mevcuttur.

Erzurum Tortum nüfusu ne kadar?

Tortum nüfusu 2020 yılına göre 21.661. Bu nüfus, 10.918 erkek ve 10.743 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: P,40 erkek, I,60 kadındır.

Tortum hangi ilçeye bağlı?

Tortum, Erzurum ilinin bir ilçesidir.

Erzurum Tortum rakımı kaç?

İLÇE BİLGİLERİ
Kaymakamın Adı Soyadı:Okan DAŞTAN
İlçenin Nüfusu:14.391
İlçenin Rakımı:1.450
İlçenin Yüzölçümü:1467 Km²
İlçenin Köy Sayısı:57
4 satır daha

Erzurum Tortum dadaş mı?

Erzurumlulara dışarda dadaş denilse de Erzurum'un Türkleri sadece dadaş der kendine. ... Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, Narman, Aşkale, Pasinler, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Şenkaya, Köprüköy, Horosan ve Çat ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilcelerdir. Çat ilçesinde merkezde Türk nüfus çoğunluktadır.

Tortumun Neyi Meşhur?

Tortum'un Neyi Meşhur? Tortum civarının en ünlü spesiyali Alabalık. Genelde mısır ununa bulanan alabalık tere yağında kızartılarak servis ediliyor. Yağlı kuzu budundan yapılan Cağ Kebabı da Erzurum'la özdeşleşmiş bir lezzet, mutlaka tatmak lazım.

Erzurum Tortum şelalesi nasıl gidilir?

Tortum şelalesine Balıklı Köyü ve Tortum Gölündeki gibi aynı yol üzerinden gidilebilir. Ayrıca Tortum Şelalesine gitmek için Erzurum ilindeki Doğu Semt Garajından Düzenli olarak Uzundere dolmuşları hareket etmektedir. Buradan dolmuşlarla Tortum Şelalesine girmek mümkündür.

Tortum Türk mü?

Merkez'de bir mahalle hariç tamamında Türkler çoğunluktadır. Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, Narman, Aşkale, Pasinler, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Şenkaya, Köprüköy, Horosan ve Çat ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilcelerdir.

Tortum ismi nereden gelir?

Selçuklu zamanında Saltuk oğulları sülalesinden Emil Kasım oğullarından Tortum, İlcan ve İmadettin beylerin İlçenin ilk sakinlerinden olması dolayısıyla bu adı alıyor. Ayrıca Selçuklu dilinde Tortum , Bağlık bahçelik, ve yeşillik yer anlamına da gelmektedir.

Erzurum şehir merkezinin rakımı kaç?

Anadolu'nun Zirvesi Erzurum'da şehir merkezi 1853 metre yüksekliğe sahip. 2360 metre rakım ile Türkiye'nin sayılı yüksek yerleşim merkezlerinden ve aynı zamanda Erzurum'un en yüksek yerleşimine sahip ilçesi Karayazı'dır.

Erzurum'un rakımı ne kadardır?

Erzurum
• Toplam25,005 km² (9.654 mil²)
Rakım1.853 m (6.079 ft)
Nüfus (2020)
• Toplam758.279
13 satır daha

Erzurumlulara neden dadaş denir?

Dadaşlar ; safkan TÜRK olup, Erzurum topraklarının onlara yüklediği belli insani kuralları ve kendilerine özgü güzel özellikleri vardır. Gözü pek cesur, milliyetçi korkusuz, inançlı ve dürüst, namuslu, mert insan anlamlarına gelir.Başka şehirlerde de ve böyle kişilere dadaş demek iltifat sayılır.

Uzunderenin Neyi Meşhur?

Uzundere'nin birçok köyü bulunduğu gibi geniş br mutfak yelpazesi mevcuttur. En ünlü yemeği cağ kebabı olan ilçenin tadılması gereken diğer yemekleri ise; yufka yağlaması, katmer, kelecaş, heris dolması, siron, kavurmalı tirit, tava pağacı, pestil kayganası, kuymak, ayran çorbası, balık güveci, cevizli eriştedir.

Tortum Şelalesi hangi ile aittir?

Tortum Şelalesi'ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye'nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü'nün kuzey kenarında yer almaktadır.

Dadaşların kökeni nereye dayanır?

Dadaş , Erzurum yöresinde yerleşik veya menşe-i olarak bu yörenin insanını ya da özellikle bu yöreye ait bir folklör oyunu olan Erzurum barlarını oynayan oyunculardan her birini ifade eder. Bu sebeple dadaş ifadesi üzerinde fikir beyan edenler, bunu Erzurum ve bar sözcükleriyle ilişkilendirirler.