Akne ve sivilce aynı şey mi?

İçindekiler:

  1. Akne ve sivilce aynı şey mi?
  2. Akneler neden olusur?
  3. Orta yaşta Sivilce neden çıkar?
  4. Yetişkinlerde akne neden olur?
  5. Kaç yaşına kadar sivilce çıkması normal?
  6. Kaç yaşından sonra sivilce çıkmaz?

Akne ve sivilce aynı şey mi?

Zaman zaman “Bunlar sivilce değil, akne” gibi yorumlarla karşılaşabiliyoruz. Aslında sivilce ve akne eş anlamlı kelimeler, akne sivilcenin tıbbi ismi. Yani ikisi arasında herhangi bir fark bulunmamakta, tedavi ve takibi değişkenlik göstermemektedir.

Akneler neden olusur?

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.

Orta yaşta Sivilce neden çıkar?

İleri yaşlardaki aknelerin pek çok sebebi vardır, örneği androjen hormonlarının yüksek ve aşırı duyarlılığı, sebum yani yağ bezi salgısında artış, kıl foliküli içindeki hücre sayısının artışı gibi. Androjen hormonları, sebase yağ bezlerinde yağ salgısını artırır.

Yetişkinlerde akne neden olur?

Erişkin Akne'sine neden olan sebeplerden bazıları; ciltte biriken fazla sebum, stres, hormonal değişiklikler, kullanılan ilaçlar, genetik miras ve kullanılan çeşitli bakım ürünleri olarak bilinir. Hormonal değişiklikler, ergenlik döneminde başlar ve hamilelik ve menopoz döneminde tekrar nüksedebilirler.

Kaç yaşına kadar sivilce çıkması normal?

Ergenlik dönemi kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında yaşanıyor. Genellikle gençlerin yüzde 85'inde bu tür sivilceler çıkar. Ergenlik döneminin dışında, stres, güneş ışınları ve kozmetikler ergenlik sivilcesi oluşumunda etkili.

Kaç yaşından sonra sivilce çıkmaz?

Kızlarda 12 yaşından sonra başlayıp 16-17 yaşlarına kadar devam ediyor. Kadınlarda 25 yaşına kadar olan akneyi (sivilceyi) normal kabul ediyoruz. Kadınlarda 25 yaş sonrası akneyi post-adolesan akne olarak tanımlıyoruz. Erkeklerde ergenlik sivilceleri 14-15'li yaşlarda ortaya çıkıp 17-18'li yaşlarda bitiyor.