Dini nikah ne kadar sürede düşer?

İçindekiler:

  1. Dini nikah ne kadar sürede düşer?
  2. Kocası kaybolan kadın ne kadar bekler?
  3. Aynı anda kaç kadınla imam nikâhı yapabilir?
  4. Eşine kardeşim demek nikahı bozar mı?
  5. 3 talak 1 sayılır mi?
  6. Vefat iddeti nedir?
  7. Kocası ölen bir kadın ne zaman evlenebilir?

Dini nikah ne kadar sürede düşer?

Cevap: Kur'ân ve sünnete göre boşanma işlemi ancak üç ay içinde tamamlanır. Boşama hakkı kocaya aittir.

Kocası kaybolan kadın ne kadar bekler?

Ölüm İddeti. Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur'an'ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Diğer birçok fıkhî ahkâmda olduğu gibi burada da aydan maksat kamerî aydır.

Aynı anda kaç kadınla imam nikâhı yapabilir?

İslam inancına göre imam nikahı, din görevlisinin 2 erkek yahut 1 erkek 2 kadın şahitliğinde birtakım dualar ve ayetler okunarak, eşlerin birbirlerini kabul etmeleri ile gerçekleşir. Bu şartların yanı sıra erkeğin kadına bir mehir vermesi de vacip olarak şarta bağlanmıştır.

Eşine kardeşim demek nikahı bozar mı?

Eşine, “Sen benim kız kardeşimsin! “ diyen kişi bu ifadesiyle boşamayı kastetmişse eşi kendisinden bir bâin talakla boş olur. Zira bu söz, kinaye türü kelimelerden sayılmaktadır.

3 talak 1 sayılır mi?

Cevap: Bir mecliste verilen üç talâk üç ayrı talâk sayılır. Tarafların hemen ayrılmaları icab eder. Bir daha evlenemezler. Ancak kadın bir başkasıyla evlenip, bu evlilik ölüm veya talâk ile biterse, iddet bekleyip isterse eski kocasıyla yeni bir nikâh kıyabilir.

Vefat iddeti nedir?

Buna göre iddet; kocası vefat eden, karı koca hayatı yaşadıktan sonra boşanan ya da fesih yöntemiyle nikâhı sona eren kadı- nın nikâhtan kalan izlerin temizlenmesi için kurallarına uyarak başka bir nikâh arayışına girmeden beklemesi gereken zaman dilimidir.

Kocası ölen bir kadın ne zaman evlenebilir?

“ Kocasının vefatı veya boşanma sebebiyle dul kalan yahut evlili- ğinin butlanına hükmedilen kadın; vefattan, boşanmadan veya butlan hükmünden itibaren üç yüz gün geçmedikçe tekrar evlenemez.