Testosteron hormonu testi nedir?

İçindekiler:

  1. Testosteron hormonu testi nedir?
  2. Testosteron seviyesi ne olmalı?
  3. Testosteron hormonu testi hangi bölüme gidilir?
  4. Testosteron yükseldiğini nasıl anlarız?
  5. Total testosteron kaç olmalı kadınlarda?
  6. Testosteron yüksek ise ne olur?
  7. Prolaktin yüksekliği için hangi doktora gidilir?

Testosteron hormonu testi nedir?

Testosteron testi erkeklerde testosteron hormonu seviyesini ölçmek için laboratuarlarda yapılan bir testtir. Testosteron vücudumuzda önemli işlevleri sağlayan bir hormondur. Erkeklik hormonu olarak bilinse ve erkeklerde daha fazla bulunsa da kadınlarda yumurtalık tarafından üretilen testosteron hormonuna sahiptir.

Testosteron seviyesi ne olmalı?

Uzmanlar çoğu erkek için toplam testosteron seviyesinin 400-600 ng/dl, serbest testosteron seviyesinin ise 25-30 pikogram seviyesinde olmasını tavsiye ediyor.

Testosteron hormonu testi hangi bölüme gidilir?

Testosteron seviyelerinde herhangi bir problemin mevcut olup olmadığının tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışılmalıdır. Teşhis aşamasında tıbbi geçmiş, fiziksel inceleme, testosteron seviyesinin ölçümü, hormon seviyelerinin ölçümü ve hipofiz bezinin kontrolü için MR istenebilir.

Testosteron yükseldiğini nasıl anlarız?

Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.

Total testosteron kaç olmalı kadınlarda?

Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır. Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.

Testosteron yüksek ise ne olur?

Ergenlik döneminde penis boyunda ve sertleşmede artış ve aşırı büyüme, vücut kıllarında artış, vücut kas dağılımında eşitsizlikler görülebilir. Testosteronun fazla salgılanması, damar sertliği, kötü kolesterol yüksekliği, ciddi kalp rahatsızlıkları gibi ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilir.

Prolaktin yüksekliği için hangi doktora gidilir?

Jinekoloji uzmanları kadınlık hormonlarının değerlendirmesini yaparken vücutta bulunan diğer hormonların bozuklukları için ise endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Hastane veya sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirmektedir.