Indirekt ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Indirekt ne anlama gelir?
  2. Indirekt temas ne demek?
  3. Indirekt ışık ne demek?
  4. Indirekt mi endirekt mi?
  5. Indirekt Coombs testi nedir?
  6. Vertikal bulaşma tanımı nedir?
  7. Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfeksiyon etkenini vücutlarında bulunduran çoğaltan ve herhangi bir yolla etrafa yayan insanlara ne denir?
  8. Pupil muayenesi nasıl yapılır?
  9. Dolaylı ışık ne demek?
  10. Direkt ve endirekt ne demek?
  11. Endirekt sistem ne demek?
  12. Indirekt coombs testi negatif ne anlama gelir?
  13. Horizontal bulaş ne demek?
  14. Konakçı nedir enfeksiyon?
  15. Pupil muayenesinde nelere bakılır?
  16. Pupil muayenesi nedir?
  17. Direkt ve endirekt aydınlatma nedir?

Indirekt ne anlama gelir?

Indirect terimi, tıp dilinde kullanılan Latince bir kelimedir. Indirect teriminin tıbbi anlamı; a. ... Dolaylı, aracılı, indirekt.

Indirekt temas ne demek?

Direkt (doğrudan/aracısız) bulaşma: Kaynaktan çıkan enfeksiyon etkeninin aracısız doğrudan insana bulaşması, İndirekt(dolaylı/aracıyla) bulaşma: Kaynaktan çıkan enfeksiyon etkeninin, canlı(sivrisinek, kene vb.) ya da cansız (toprak, su, eşya vb.)

Indirekt ışık ne demek?

Bir göze ışık tutulduğunda o gözün pupillasının küçülmesine direkt ışık refleksi, diğer göz pupillasının küçülmesine ise indirekt ışık refleksi denir.

Indirekt mi endirekt mi?

Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "endirekt"tir.

Indirekt Coombs testi nedir?

İndirekt Coombs Testi (İndirekt antiglobülin testi -IAT) kanınızda dolaşan ve eritrositlere karşı oluşan antikorları araştırır. Kanınızda eritrosit antikorlarının dolaşmasının en önemli nedenlerinden biri kan nakli veya gebelikte kendinize ait olmayan (yabancı) eritrositlere maruz kalmış olmanızdır.

Vertikal bulaşma tanımı nedir?

Diğer bir deyişle, vertikal bulaşma infeksiyonların anadan embriyoya veya fötusa geçmesidir. Bu şekilde etkenin bulaştığı yavru infekte olarak doğar. Vertikal bulaşma, çeşitli şekillerde olabilir. Konakçı genomuna integre olan RNA virusları herediter olarak bulaşabilirler.

Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfeksiyon etkenini vücutlarında bulunduran çoğaltan ve herhangi bir yolla etrafa yayan insanlara ne denir?

Portör: Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfeksiyon etkenini vücutlarında bulunduran, çoğaltan ve herhangi bir yolla etrafa yayan insanlara, portör (enfeksiyon taşıyıcısı) denir.

Pupil muayenesi nasıl yapılır?

Pupil değerlendirmesi sırasında iki pupilin eşit büyüklükte olup olmadığı genişliğinin normal olup olmadığı değerlendirilmelidir. Normal olarak değerlendirilen pupilde (izokorik pupil), her iki pupil birbirine eşit, 3 ila 5 milimetre genişlikte olmalı ve ışık refleksi yanıtı olmalıdır.

Dolaylı ışık ne demek?

Endirekt (dolaylı) aydınlatma, ışığın yüzde 90-100'ü yukarı yönde dağılır, tavana veya duvarlara yönlendirilen ışık, çalışma düzlemini dolaylı olarak aydınlatır, kamaşma riski düşüktür, enerji verimliliği direkt aydınlatmaya oranla düşüktür.

Direkt ve endirekt ne demek?

ÜRETİM GİDERLERİ-İşçilik Üretilen mamulle ilişkisine göre işçilikler ikiye ayrılır. Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.

Endirekt sistem ne demek?

Endirekt satın alma, günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak ve günlük işlerinizi yapmanıza olanak tanıyan satınalmalardır. Ofis malzemeleri, demirbaşlar, seyahat, ofis mobilyaları veya çeşitli ekipmanlar için yaptığınız harcamalar endirekt satınalma olarak adlandırılmaktadır.

Indirekt coombs testi negatif ne anlama gelir?

İndirekt coombs testinin negatif olması annenin kanında bebeğin kanına karşı herhangi bir antikorun üretilmediği anlamına gelir.

Horizontal bulaş ne demek?

Yatay hastalık geçişi - Bir kişiden, aynı gruptaki diğerlerine (mesela aynı yaş grubundaki insanlar) bulaşmasına denir. Öpme, dokunma, ısırma, yalama veya hava temasıyla (öksürük, hapşırık)

Konakçı nedir enfeksiyon?

Enfekte kişinin, duyarlı kişi (konakçı) ile doğrudan teması sonucu oluşan bulaşma şeklidir. Cinsel ilişki, öpüşme, kan nakli doğrudan temas ile bulaşmaya örnektir. Bu yolla; AIDS, HBV, frengi (bel soğukluğu), sifiliz, vd. hastalıklar bulaşmaktadır. Mikroorganizmanın, konakçıya bir aracı kullanarak girmesidir.

Pupil muayenesinde nelere bakılır?

Muayeneye pupillerin inspeksiyonu ile başlanır. Pupillerin çapı, şekli, birbirine eşit oluşuna bakılır. Daha sonra ışık refleksi değerlendirmesine geçilir. Işık refleksi afferent yolunu optik sinir, efferent yolunu okulomotor sinirin oluşturduğu bir refleks çemberi ile oluşur.

Pupil muayenesi nedir?

Pupilla muayenesi nörooftalmik muayenenin önemli bir parçasıdır. Bu muayene ile gözün hem efferent hem de afferent sistemi ile ilişkili önemli bulgular elde edilebilir. Sistematik bir yaklaşım klinik bulguların yorumlanmasını önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

Direkt ve endirekt aydınlatma nedir?

İç ve dış mekân aydınlatmada direkt ve endirekt olmak üzere iki farklı uygulama modeli bulunmaktadır. Direkt aydınlatmada, ışık aşağıya doğru yani doğrudan aydınlatılacak yüzeye yönlendirilir. Endirekt aydınlatmada ise ışık yukarı doğru yönlendirilerek duvardan veya tavandan yansıması sağlanır.