Fistül Nedir cerrahi?

İçindekiler:

  1. Fistül Nedir cerrahi?
  2. Fistül nasıl ameliyat yapılır?
  3. Perianal apse nasıl iyileşir?
  4. Perianal apse neden kaynaklanır?
  5. Perianal apse ne kadar sürede iyileşir?

Fistül Nedir cerrahi?

Fistül, anal kanal ve dıştaki cilt dokusu arasında bir kanal oluşmasıdır. Fistül kabaca, anüsden bir iki cm uzakta olan, cilt içine yerleşimli, ağrılı şişkinlik ve akıntılara neden olabilen kanal şeklinde oluşumlara denir.

Fistül nasıl ameliyat yapılır?

Anal fistüllerin çoğu için tek tedavi şekli ameliyattır. Ameliyat için belden iğne yapılarak, belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) tercih edilir. Ameliyattan bir gece önce ishal edici şurup içilerek bağırsaklar boş şekilde ameliyata gelinmesi iyi olur. Ameliyatta kanalın iç ve dış ağızları ortaya konur.

Perianal apse nasıl iyileşir?

Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.

Perianal apse neden kaynaklanır?

Makat apsesi tıbbi olarak perianal apse olarak da anılmaktadır. Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemli olmasını sağlayan 4-10 adet salgı bezi bulunmaktadır. Salgı bezlerinin tıkanması sonucunda dışarı atılamayan sıvı cilt altında birikerek apse oluşmasına neden olmaktadır.

Perianal apse ne kadar sürede iyileşir?

Anal apse tedavisi cerrahi yollarla yapılabilen bir hastalıktır. Cerrahi anal apse ameliyatı ile üç ile beş hafta arasında tam iyileşme beklenmektedir. Anal apse iyileşme süreci içerisinde bölgede kaşıntı ve hafif kanlı akıntı olabilir. Anal apse ameliyatı sonrası tedavi uygulanan bölgeye tampon uygulanabilir.