Evliya Çelebi'nin özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Evliya Çelebi'nin özellikleri nelerdir?
  2. Evliya Çelebi kaç yaşında gezmeye başladı?
  3. Büyük coğrafyacı Evliya Çelebi'nin en ünlü eseri kimdir?
  4. Evliya Çelebi gün içinde genellikle ne yapar?
  5. Evliya Çelebi'nin gezileri toplam kaç yıl sürmüştür?

Evliya Çelebi'nin özellikleri nelerdir?

Divan edebiyatında düzyazı ayrı bir yaratı ürünü sayılır, şiir gibi ağdalı, ayaklı-uyaklı bir biçimle ortaya konurdu. Evliya Çelebi, bir yazar olarak, bu geleneğe uymadı, daha çok günlük konuşma diline yakın, kolay söylenip yazılan bir dil benimsedi. Bu dil akıcıdır, sürükleyicidir, yer yer eğlenceli ve alaycıdır.

Evliya Çelebi kaç yaşında gezmeye başladı?

Kanuni'nin Zigetvar Seferi'nde, önemli hizmetleri olan babasının, çevresindeki kişilerin serüvenlerini hikaye ettikleri aile sohbetlerinde bulunduğu süre boyunca, dünyayı gezip görme merakı duymaya başladı. Asıl adı Mehmed olan Evliya Çelebi, yirmili yaşların başında, İstanbul içinde gezerek gördüklerini duyduklarını ...

Büyük coğrafyacı Evliya Çelebi'nin en ünlü eseri kimdir?

Bilinen en önemli eseri Seyahatname'dir. 17.yy'da kaleme alınan bu eseri 10. ciltlik bir ansiklopedi gibidir. Bu eserinde abartılı anlatım dili ve fantastik öğeler kullanarak okuyucunun dikkatini çekmeyi arzulamıştır. Seyahatnamede tarih ve coğrafya detaylarına çok sık yer vermiştir.

Evliya Çelebi gün içinde genellikle ne yapar?

Evliya Çelebi belli bir süre içinde, özdeş zamanda geçen iki olayı, yerinde görmüş gibi anlatır, böylece zaman kavramını ortadan kaldırır. Seyahatname'de, yazarın gezdiği, gördüğü yerlerle ilgili izlenimler sergilenirken, başlı başına birer araştırma konusu olabilecek bilgiler, belgeler ortaya konur.

Evliya Çelebi'nin gezileri toplam kaç yıl sürmüştür?

Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur. 42 yıl boyunca yaptığı seyahatleri 10 cilt olan Seyahatname eserinde ele almıştır.