Belediye bütçeleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Belediye bütçeleri nelerdir?
  2. Belediye bütçesi kime gönderilir?
  3. Belediyelerde ek ödenek nasıl yapılır?
  4. Belediyelerde bütçe hazırlama yetkisi kime aittir?
  5. Belediye bütçesi ne zaman hazırlanır?
  6. Il özel idaresi bütçesi nasıl hazırlanır?
  7. Belediyelerde kesin hesap nedir?
  8. Belediyelerin öz gelirleri nelerdir?
  9. Mahalli idareler ne demek?
  10. Belediye bütçe meclise ne zaman sunulur?
  11. Il özel idaresi bütçesi nedir?
  12. Il özel idaresinin bütçe tasarısını kim kabul eder?
  13. Düzenleyici kurum bütçesi nedir?
  14. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar hangileri?
  15. Belediye Kesin Hesap Sayiştaya ne zaman gönderilir?
  16. 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediye yönetimine getirilen değişiklikler nelerdir?
  17. Belediye gelirleri içinde yer alan harçlar nelerdir?
  18. Mahalli idareler kimlerden oluşur?

Belediye bütçeleri nelerdir?

Belediyenin stratejik planına ve performans programına uygun olarak hazırlanan bütçe, belediyenin malî yıl ve izleyen iki yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteriyor. Ayrıca gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veriyor.

Belediye bütçesi kime gönderilir?

Bütçe dışı harcama yapılamaz. Belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen diğer görevliler, bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumludur. Madde 62- Belediye başkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayının birinci gününden önce encümene sunulur ve İçişleri Bakanlığına gönderilir.

Belediyelerde ek ödenek nasıl yapılır?

Ek ödenek verilmesi meclis kararı ile yapılır. Büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyelerinde ise belediye meclislerince kabul edildikten sonra büyükşehir belediye meclisince karara bağlanır. (3) Ek ödenek verilmesi için yeni bir gelir veya finansman kaynağının bulunması zorunludur.

Belediyelerde bütçe hazırlama yetkisi kime aittir?

Birlikler ve kasaba belediyelerinde, bütçe tekliflerinin tamamı mali hizmetler birimi tarafından hazırlanır. Bütçe teklifleri, ekonomik sınıflandırmanın dördüncü düzeyini de kapsayacak şekilde hazırlanır.

Belediye bütçesi ne zaman hazırlanır?

Belediye başkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayının birinci gününden önce encümene sunulur ve İçişleri Bakanlığına gönderilir.

Il özel idaresi bütçesi nasıl hazırlanır?

İl özel idaresi bütçesi Vali tarafından hazırlanır, il encümeninin görüşü üzerine il genel meclisi tarafından aynen veya değiştirilerek kabul edilir. İl özel idaresi bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir. İlçelerde bu yetki kaymakam tarafından kullanılır.

Belediyelerde kesin hesap nedir?

Bu itibarla, bütçe kesin hesabı, belediyenin yıl başından yıl sonuna kadar gerçekleşen, bir yıla ait gelir ve giderlerini ile finansmanını gösteren, belediye meclisinin onayıyla kesinleşen bir hesaptır.

Belediyelerin öz gelirleri nelerdir?

Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.

Mahalli idareler ne demek?

1982 Anayasasına göre; yerel yönetimler (mahalli İdareler); “il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.

Belediye bütçe meclise ne zaman sunulur?

MADDE 27 – (1) Encümen tarafından görüşülerek üst yöneticiye sunulan bütçe tasarısı, büyükşehir ilçe belediyelerinde Ekim ayı toplantısında görüşülmek üzere Ekim ayının birinci gününden önce; il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyelerde ise Kasım ayı toplantısında görüşülmek üzere Kasım ayının ...

Il özel idaresi bütçesi nedir?

İl özel idaresi bütçesi, yıl başından sonuna kadar bir yıla ait gelir ve gider tahminlerini gösteren, il özel idarelerinin gelirlerinin toplanmasına, hizmetlerin yapılmasına ve harcamalara izin veren bir meclis kararıdır.

Il özel idaresinin bütçe tasarısını kim kabul eder?

Vali tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayı başında il encümenine sunulur. Encümen, bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte kasım ayının birinci gününden önce il genel meclisine sunar. İl genel meclisi bütçe tasarısını yıl başından önce aynen veya değiştirerek kabul eder.

Düzenleyici kurum bütçesi nedir?

Düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurul, kurum veya üst kurul şeklinde teşkilatlanan ve bu Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan her bir düzenleyici ve denetleyici kurumun bütçesidir.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar hangileri?

Bunlar; Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Şeker Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi Kurumudur.

Belediye Kesin Hesap Sayiştaya ne zaman gönderilir?

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin “Bütçe kesin hesabının düzenlenmesi ve görüşülmesi” başlıklı 40' ıncı maddesinin 6' ncı fıkrası “Kesin hesap haziran ayının sonuna kadar Sayıştay Başkanlığına gönderilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediye yönetimine getirilen değişiklikler nelerdir?

6360 Sayılı Kanunun Getirdiği Yenilikler ➢ Büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülkî sınırlarına genişletilmiş; büyükşehir ilçe belediyelerinin sınırları da ilçe mülkî sınırlarıyla eşitlenmiştir. ➢ Büyükşehir Belediyesi olmayan illerde, nüfusu 2.000'in altında olan 526 belediye, köye dönüştürülmüştür.

Belediye gelirleri içinde yer alan harçlar nelerdir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre belediye harçları; İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı, Kaynak Suları Harcı, Tellallık Harcı, Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı, Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı, Bina İnşaat Harcı, Kayıt ve Suret Harcı, İmar ile İlgili Harçlar, İşyeri Açma İzni ...

Mahalli idareler kimlerden oluşur?

Mahallî idare birlikleri özerk yapıları olan yerel yönetim niteliğinde kamu kuruluşlarıdır. Birliğin meclis, encümen ve başkan olmak üzere üç organı vardır. Kanunda öngörülen istisnalar hariç mahalli idare birliği organları seçimle gelir.