Demir serum plazma kac olmali?

İçindekiler:

  1. Demir serum plazma kac olmali?
  2. Ferritin serum plazma nedir?
  3. Ferritin düşüklüğü nelere sebep olur?
  4. Ferritin düşüklüğü nelere yol açar?

Demir serum plazma kac olmali?

Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir. Kadınlarda bu değerin düşük olmasının sebebi, her ay düzenli olarak görülen âdet kanamalarıdır.

Ferritin serum plazma nedir?

Ferritin dokularda sitozolik protein olarak bulunur, ancak demir taşıyıcı olarak işlev gördüğü yerde serum içine az miktarda salgılanır. Plazma ferritin ayrıca vücutta depolanan toplam demir miktarının dolaylı bir belirtecidir. Bu nedenle, serum ferritin demir eksikliği anemisi için tanısal bir test olarak kullanılır.

Ferritin düşüklüğü nelere sebep olur?

Vücudun demir deposu olan ferritin düşüklüğü nedeniyle bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Vücudumuzdaki ferritin miktarı normal değerlerin çok altında ise nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, cildin solması ve çarpıntı gibi belirtilere rastlanabilir.

Ferritin düşüklüğü nelere yol açar?

Ferritin düşüklüğüne sebep olan faktörler arasında; çay ve kahve tüketimindeki aşırılık hali, düzensiz beslenmek, ağır geçirilen adet dönemleri, gebelik, sık sık doğum yapmak, işlenmiş et ürünlerini sıklıkla tüketilmesi, çölyak hastalığı, C vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, çeşitli yaralanmalardan yaşanılan kan ...