Çene kisti kanser midir?

İçindekiler:

  1. Çene kisti kanser midir?
  2. Tükürük bezi kisti kurbağacık nedir?
  3. Çene kisti ağrı yapar mı?
  4. Dişte kist olursa ne olur?

Çene kisti kanser midir?

Dişlerin sürmeleri sırasında da (erupsiyon) sürme kisti olarak adlandırılan patolojik yapılar görülür. Bu bağlamda çeneler bölgesinde en sık görülen kistler dişlere bağlı oluşan kistlerdir. Kistler kanser değildir.

Tükürük bezi kisti kurbağacık nedir?

En sık görüleni halk arasında “kurbağacık” tıbbi adı “ronula” olan, ağız tabanının ön kısmında bulunan şeffaf mavimsi bir şişlik şeklinde görülen kisttir. Oluşum nedeni, tükürük bezi kanalının daralması veya tıkanması (obstrüksiyon), travma ve doğumsal anomalilerdir.

Çene kisti ağrı yapar mı?

Genel olarak kaynağını dişlerden alan çene kistleri, ağrı ve şişlik ile kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda ise hiç fark edilmeden yıllarca kalabilir ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. İlaçlar ile istenen iyileşme sağlanamadığında cerrahi müdahale yapılarak çıkarılması gerekebilir.

Dişte kist olursa ne olur?

Kistler, oluştukları bölgede yer kaplayacakları için çene dokularının yerlerini kaydırarak, kemik kayıplarına sebebiyet verebilirler. Oluşan bu kistler; komşu dişleri içine çekebilir, mevcut hizasından dışarı doğru itebilirler. Diş kistleri, çene kemiğinde büyümeye sebep olabilir.