Ihbar tazminatı kimler alabilir?

İçindekiler:

  1. Ihbar tazminatı kimler alabilir?
  2. Kıdem ve ihbar tazminatı nedir nasıl hesaplanir?
  3. Ihbar ve kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?
  4. Kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
  5. Hangi durumda ihbar tazminatı ödenmez?

Ihbar tazminatı kimler alabilir?

4857 sayılı iş kanununun 17. Maddesine göre ihbar tazminatı; Belirsiz süreli iş sözleşmesi için iş kanununda belirtilen ihbar sürelerinin sona ermesi durumunda, fes edenin diğer tarafa çalışma süresini dikkate alarak ödeyeceği bir tazminat türüdür. ... 25, işçi, işçiye tazminat ödemekle yükümlüdür.

Kıdem ve ihbar tazminatı nedir nasıl hesaplanir?

Kıdem tazminatı hesaplanmasında; İşçinin toplam çalıştığı süre göz önüne alınır. Aldığı son brüt ücret belirlenir. Bu ücrete yol, yemek gibi yan giderler de dahil edilir. Bu brüt ücret, işçi kaç yıl çalıştıysa o sayıyla çarpılır.

Ihbar ve kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?

İş Kanunu'nda en az bir yıl çalışmış olmak ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olmak şartlarının bulunması halinde kıdem tazminatına hak kazanılacağı belirtilmiştir. Yani sigortalı işçi olma şartı yoktur.

Kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

İstifa eden işçi normalde kıdem tazminatı alamaz. Ancak bazı durumlarda haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. İstifa eden işçinin, kıdem tazminatına hak kazanamayacağını söylemek her zaman doğru olmaz.

Hangi durumda ihbar tazminatı ödenmez?

İş sözleşmesini emeklilik nedeniyle ya da emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlaması nedeniyle fesheden işçi, bu durumu işçiye kıdem süresine göre belirlenmiş bildirim süresi kadar önceden bildirmek zorunda değildir. Dolayısıyla işverene ihbar süresinin tazminatını da ödemez.