Kortizon kullanırken ne yenmez?

İçindekiler:

  1. Kortizon kullanırken ne yenmez?
  2. Kortizon iğnesi ağrı yapar mı?
  3. Kortizon ilacı uyku yapar mı?
  4. Kortizon kullanırken süt içilir mi?
  5. Kortizonlu ilacın etkisi ne zaman geçer?

Kortizon kullanırken ne yenmez?

Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.

Kortizon iğnesi ağrı yapar mı?

Kortizon iğnesi tendonları zayıflatabilir. Küçük eklemlere yapılan iğnelerde hacim etkisi ile ilk 1-2 gün ağrı olabilir. Basit ağrı kesici ilaçlar bunu geçirmede genelde yeterlidir. Ancak enjeksiyon yerinde kızarıklık, ısı artışı ve şişlik olması beklenmez.

Kortizon ilacı uyku yapar mı?

Bu yan etkilerden bazıları hafifken bazıları ise ciddi problemlere neden olabilir. Tedavide kullanılan kortizon dozu arttıkça ve tedavi süresi uzadıkça hastada yan etki görülme riski artar. · Uykuya dalmada zorluk olarak sıralanabilir.

Kortizon kullanırken süt içilir mi?

Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Kortizonlu ilacın etkisi ne zaman geçer?

Kortizon kullanımı sırasında görülen yan etkiler hafif olduğu müddetçe genelde bir iki gün ya da hafta içerisinde kaybolur. Daha şiddetli veya ısrarcı olan durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.