Stargardt hastalığı tedavisi var mı?

İçindekiler:

  1. Stargardt hastalığı tedavisi var mı?
  2. Stargardt hastalığı nasıl görür?
  3. Stargardt hastalığı nedir kısaca?
  4. Sarı nokta hastalığı olan katarakt ameliyatı olabilir mi?
  5. Stargardt hastalığı kör eder mi?
  6. Sarı nokta göz hastalığı neden olur?
  7. Sarı nokta lensi nedir?
  8. Katarakt ameliyatı öncesi neler yapılır?
  9. Makula dejenerasyonu nasıl tedavi edilir?

Stargardt hastalığı tedavisi var mı?

Halen stargardt hastalığı tedavisinde umut verici gelişmeler olmakla birlikte halen kesin bir tedavi mevcut değildir. Hastaların güneş gözlüğü vb. ile parlak ışığa karşı korumaları ve ultraviyole ışınlardan kaçınma zorunluluğu vardır.

Stargardt hastalığı nasıl görür?

Stargardt hastalığı, retinanın kalıtsal bir hastalığıdır - gözün arkasındaki ışığı algılar. Hastalık tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde görme kaybına neden olur, ancak bazı şekillerde görme kaybı daha sonra yetişkinlikte farkedilmeyebilir. Hastalığı olan kişilerin tamamen kör olmaları nadirdir.

Stargardt hastalığı nedir kısaca?

Stargardt'ın maküla distrofisi, Stargardt hastalığı, en sık görülen kalıtımsal makula hastalığıdır. Tüm retina distrofilerinin yaklaşık %7'sini oluşturmaktadır. Stargardt hastalığı genellikle otozomal resesif geçiş gösteren retina pigment epitelinde (RPE) lipofusin maddesi birikimi ile karakterize bir hastalıktır.

Sarı nokta hastalığı olan katarakt ameliyatı olabilir mi?

Kuru tip sarı nokta hastalarının da takip aralıkları katarakt ameliyatları sonrasında kısaltılmalıdır. Uygun olan tüm sarı nokta hastalarına uzak ve orta mesafede gözlüksüz görüş sağlayan yeni mercekler uygulanabilir.

Stargardt hastalığı kör eder mi?

Bu hastalığa sahip insanların tamamen kör olması nadir görülen bir durumdur. Çoğu hastanın görme kaybı yavaşça kötüye gider. Stargardt hastalığı, Stargardt makular distrofi olarak da adlandırılır. Retinanın merkezinde keskin görüşten sorumlu olan makulanın sürekli hasarı, hastalığa neden olur.

Sarı nokta göz hastalığı neden olur?

Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.

Sarı nokta lensi nedir?

Sarı nokta hastalığına bağlı görmelerinde azalma olan hastalarda merkezi görmeyi anlamlı bir şekilde artırabilen yapay bir mercektir. Bu yeni geliştirilen yapay mercek aynı katarakt ameliyatında olduğu gibi göz içine yerleştirilir. Sarı Nokta Hastalığında (Yaşa bağlı Makula Dejenerasyonu) kullanılmaktadır.

Katarakt ameliyatı öncesi neler yapılır?

Ameliyata gelirken en az 6 saat öncesinden hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Yanınızda bir refakatçi bulundurmanız size yardımcı olması açısından iyi olabilir. Makyaj ve takılarınızı çıkarmanız gerekecektir. Gözünüze birtakım damlalar damlatılacağı için göz bebeğinizde büyüme ve gözde kızarma olabilir.

Makula dejenerasyonu nasıl tedavi edilir?

Sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir? Kuru tip sarı nokta hastalığı/makula dejenerasyonu: Eğer kuru tip hastasıysanız düzenli aralıklarla göz doktoruna gitmeniz ve koruyucu olarak göz için gerekli vitamin ve mineralleri içeren antioksidan etkili ilaçlar kullanmanız önerilmektedir.