Amfizematöz kolesistit nedir?

İçindekiler:

  1. Amfizematöz kolesistit nedir?
  2. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
  3. Akut kolesistit hastaları ne yemeli?
  4. Mirizzi sendromu ne demek?
  5. Safra kesesi iltihabı olan ne yememeli?
  6. Murphy belirtisi ne demek?
  7. Courvoisier bulgusu ne demek?

Amfizematöz kolesistit nedir?

Amfizematöz kolesistit, safra kesesi duvarının gaz üreten bakterilerle sekonder infeksiyonudur (örn clostridium).

Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir. Safra kesesindeki enfeksiyon safra yollarını da etkileyerek safra yolu iltihaplanmasına (kolanjit) neden olabilir.

Akut kolesistit hastaları ne yemeli?

Listenin başında en yüksek uyarıcı niteliğine sahip olan yumurta, ardından soğan, süt, kahve, portakal, mısır, bezelye, fındık, elma ve domates yer alıyor. Bu besinlerin beslenme düzeninizde sınırlandırılması, semptomları azaltıcı nitelikte olabilir.

Mirizzi sendromu ne demek?

Mirizzi Sendromu, safra kesesi boynu ya da sistik kanalda yerleşimli bir taşın tıkama ile yarattığı bir sarılık ya da koledok duvarının komplet erozyonu ile oluşan bir kolesistokoledokal bir fistül tablosudur.

Safra kesesi iltihabı olan ne yememeli?

Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünlerinden uzak durulması gerekiyor. Bitkisel yağlar bile safra kesesini zorlayabiliyor. Zeytinyağının da az tüketilmesinde fayda var. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olacağı için uzak durulmalıdır.

Murphy belirtisi ne demek?

Murphy bulgusu , karın muayenesinin bir parçası olarak fizik muayene sırasında yapılan bir manevradır. Sağ üst kadran ağrısının ayırıcı tanısında kullanılır. Tipik olarak kolesistitte pozitif ancak koledokolitiazis, piyelonefrit ve asendan kolanjitte negatiftir.

Courvoisier bulgusu ne demek?

Courvoisier-Terrier Bulgusu (Courvoisier Kanunu) Hassas olmayan hidropik safra kesesi, şişliğin safra taşındal olmadığını ifade eder ve sarılık eşlik eder. Pankreas, safra yolları ve safra kesesi kanserini düşündürür. İlk olarak, İsviçreli cerrah Ludwig Georg Courvoisier (18) tanımlamıştır.