Lastik ebatları neyi ifade eder?

İçindekiler:

  1. Lastik ebatları neyi ifade eder?
  2. Lastikte 55 ne demek?
  3. Lastik genişliği ne demek?
  4. Lastikte y nedir?
  5. Lastik taban genişliği neyi etkiler?
  6. Lastik taban genişliği azalırsa ne olur?
  7. ZR lastik ne demek?
  8. Lastik ölçüleri nasıl alınır?

Lastik ebatları neyi ifade eder?

Araç lastikleriniz üzerinde bulunan çeşitli harf ve rakamlar lastiğinizin boyutunu, yüksekliğini, genişliğini, yük kapasitesini ve hangi hız sınıfına ait olduğunu gösterir. Örneğin lastiğinizin üzerinde yazan “175 65 R14 82T” ibaresi yukarıdaki bilgileri detaylı olarak içerir.

Lastikte 55 ne demek?

55: Taban genişliğine göre % yüzde olarak yanak yüksekliğini ifade eder. Örneğimize göre yanak yüksekliği taban genişliğinin %55'i anlamına gelir.

Lastik genişliği ne demek?

Lastik kesiti, yüksekliğin genişliğe oranıdır. Örneğin, 195/55 R16 ebadındaki bir lastikteki 65, yüksekliğin lastik genişliğine U'ine eşit olduğu anlamına gelir. Lastiğin boyutu bir uçtan diğeri uca ölçümüdür. Aynı zamanda olması gereken jant boyutunu da söyler.

Lastikte y nedir?

Hız Sembolü "Y" Hız kapasitesi 300 km/s'i geçmeyen araçlar için.

Lastik taban genişliği neyi etkiler?

Lastik tabanı ne kadar genişlerse kuru havalarda yol tutuş artar ve aracın genel görünümü de daha oturaklı bir biçimde olur. ... Ayrıca da geniş tabanlı lastik her ne kadar kuru yolda yol tutuşu arttırsa da ıslak yolda ibre tersine dönebilir ve yol tutuş kayma yüzeyinin artması sebebiyle azalır.

Lastik taban genişliği azalırsa ne olur?

Lastik Taban Genişliği Daha geniş lastik kullanmak sürtünmeyi artırdığı için yakıt tüketimini artırır. Kuru yol koşullarında yol tutuş artar ancak ıslak yol koşullarında yol tutuş azalır. Daha dar lastik kullanmak ise kuru yol koşullarında yol tutuşu azaltır, ıslak yol koşullarında ise yol tutuşu arttırır.

ZR lastik ne demek?

Lastiğin yapısına ve çalışma şartlarına göre soğuk lastiğe uygulanması gereken hava basınç değeridir. ... Örneğin 245/40 ZR 98W ve 285/40 ZR 103 Y lastik ebatları, aynı hız kategorisinde (yani ZR: ikisi de 240'dan yukarıda hıza dayanıklı radyal lastik) olmalarına karşın farklı hız sembollerine sahiptirler.

Lastik ölçüleri nasıl alınır?

Lastik ölçüsünü, yanak kısmından net bir şekilde okuyabilirsiniz. Lastiğin yanağında birden fazla ölçü veya sembol yer almaktadır. Burada lastiğin üretim tarihi, tipi ve yük endeksi de yer almaktadır. 195//45 R17 gibi benzer dizilime sahip ifadeler, lastiğin ölçüsünü ifade eder.