Kırık iyileşmesi ne zaman başlar?

İçindekiler:

  1. Kırık iyileşmesi ne zaman başlar?
  2. Kortikosteroidler kırık iyileşmesini nasıl etkiler?
  3. Kallus ne zaman oluşur?
  4. Kırık iyileşmesini etkileyen faktörler nelerdir?
  5. Kallus oluşumu ne demek?
  6. Geçici kallus nedir?

Kırık iyileşmesi ne zaman başlar?

Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir. Yaralanmanın tipi, yeri ve hastaya bağlı diğer nedenlerle bu sürelerde değişiklik olabilir.

Kortikosteroidler kırık iyileşmesini nasıl etkiler?

Tiroid hormonu, GH, İnsulin, Kalsitonin, anabolik steroidler, kondroitin sülfat ve hyaluronidaz kırık iyileşmesini olumlu yönde etkiler. Kortikosteroidler ise; osteoblast gelişimini yavaşlattığından, kırık iyileşmesini geciktirir.

Kallus ne zaman oluşur?

Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor… Bu çökme sonucunda sertleşme oluşur. Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır.

Kırık iyileşmesini etkileyen faktörler nelerdir?

Yüksek enerjili travmalar ve geniş yumuşak doku hasarı bulunması, kırık uçların birbirinden ayrılması, araya yumuşak dokuların girmesi (interpozisyon), besleyici damarların hasar görmesi, cerrrahi redüksiyon yapılmışsa aşırı disseksiyon ve yumuşak doku hasarı yapılması, kırığın transvers, parçalı veya segmenter olması ...

Kallus oluşumu ne demek?

Kallus, organize olmamış parankinma hücrelerinin kitlesel yapısıdır. Bitkilerin açılan yaraları onarması için o kısımdaki hücreleri farklılaştırarak yara dokusu oluşturması ile oluşur. Kallus, ayrıca kışın ağaç gibi bitkilerin fazla su alıp çürümelerini önleyen tıkayıcı, karbonhidratlı maddedir.

Geçici kallus nedir?

Kırık hattına dolan hücreler kemiğin hücresel devamlılığının onarımına yardım eder. Proliferasyonla birlikte kondroblastlar ve osteoblastlar gelişerek kıkırdak ve kemik doku oluşur. Prokallus daha sonra kireçleşir, hiyalin kıkırdağa dönüşerek geçici kallus (kıkırdak kallus) adını alır.