Enderunlu Vasıf Hangi yüzyıl?

İçindekiler:

  1. Enderunlu Vasıf Hangi yüzyıl?
  2. Enderunlu Vasıf hangi dönem şairi?
  3. Enderunlu Fazıl kaçıncı yy?
  4. Sünbülzade Vehbi kaçıncı yüzyıl?
  5. Naili Kadim kaçıncı yüzyıl?
  6. Enderunlu Vasıf kimden etkilendi?
  7. Hubanname ne anlatır?

Enderunlu Vasıf Hangi yüzyıl?

19. yüzyılda gazel, şarkı ve muhammesleriyle tanınan divan şairimizdir. Asıl adı Osman olan sanatçı, enderunda yetiştiği için Enderunlu ya da Enderunî lakabıyla tanınmıştır. III. Selim döneminin son yıllarından başlayarak saray çevresinde önemli görevlerde bulunmuş, en son haceganlık rütbesiyle saraydan ayrılmıştır.

Enderunlu Vasıf hangi dönem şairi?

Enderunlu Vasıf (1771-1824), veya Enderunlu Osman Vasıf Bey, Osmanlı divan şairi. 19. yüzyılda muhammes, gazel ve şarkılarıyla tanınan şairin asıl adı Osman'dır.

Enderunlu Fazıl kaçıncı yy?

Enderûnlu Fâzıl (d. 1759, Safed - 1810, Kostantiniyye), 18. yüzyılda yaşamış olan divan şairidir.

Sünbülzade Vehbi kaçıncı yüzyıl?

Sünbülzade Vehbî (1718?, Maraş - , İstanbul), 18. yüzyılın dîvan şairlerindendir. Asıl adı Mehmet olup, Maraş'ta 'Sünbülzadeler' olarak anılan ailenin bireylerindendir.

Naili Kadim kaçıncı yüzyıl?

Naili Kadim (17. yüzyıl) Divan şairi. Doğum tarihi bilinmemektedir ama İstanbul doğumludur. Asıl adı Mustafa'dır.

Enderunlu Vasıf kimden etkilendi?

18. yüzyılda Nedim'in başlattığı mahallileşme akımının bu yüzyıldaki en önemli temsilcisi Vâsıftır. Ancak onda Nedim'in inceliği yoktur Şiirlerinde Nedim'in yanı sıra Sabit ve Enderunlu Fazıl'ın da etkisi görülür.

Hubanname ne anlatır?

Hubanname; Enderunlu Fazıl tarafından erkek sevgilisinin sormuş olduğu "Hangi memlekette güzel çoktur?" sorusu üzerine yazmış olduğu farklı milletlerden güzel oğlanları (huban) anlattığı bir mesnevidir. 796 beyitten oluşan eser aruzun feilatun feilatun feilun yazılmış olup şehrengiz geleneğine eklenebilir.