KAKS alanı nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. KAKS alanı nasıl hesaplanır?
  2. Taban alanı Kat Sayısı Nasıl Bulunur?
  3. Yapının taban oturum alanı nedir?
  4. Taban alanı neresi?
  5. Taban alanı kat sayısı ne demek?
  6. Taban alanı katsayısı ne kadar?
  7. Bina oturum alanı ne demek?
  8. Toplam inşaat alanına çatı dahil mi?
  9. Toplam yapı alanına balkonlar dahil mi?
  10. Tapuda taban ne demek?
  11. Bina kat sayısı nasıl hesaplanır?
  12. Yapı taban alanı oranı nedir?
  13. Oturma alanı nedir?

KAKS alanı nasıl hesaplanır?

Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1. m2. Yani bu arsanın üzerine yapacağımız binanın toplam alanı 1.250 m2 olacak demektir.

Taban alanı Kat Sayısı Nasıl Bulunur?

TAKS (Taban Alanı Katsayısı)hesabı, taban alanı ile arsa alanı çarpılarak yapılır. Buna bağlı olarak, 1700 metrekarelik bir arsanın taban alanı katsayısı 510 metrekare olabilir. Eğer kısaca özetlemek gerekirse: 1500 çarpı 0,30 eşittir 510 metrekare.

Yapının taban oturum alanı nedir?

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre taban alanı; bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dâhil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının, yapı yaklaşma sınırını ihlal etmemek kaydıyla parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır.

Taban alanı neresi?

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapıların alanı, taban alanı olarak karşımıza çıkıyor. İmar Yönetmeliği gereğince bu alan bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır.

Taban alanı kat sayısı ne demek?

Taks dediğimiz terim arsanın taban alanı kat sayısıdır. Taban alanı kat sayısı hesabı yapılırken arsa imar planı üzerinde bulunan taks değerinizin toplam arsa alanı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır. Bu çıkan toplam alan yapabileceğiniz inşaatın tabanını ne kadar yapabileceğinizi belirtmektedir.

Taban alanı katsayısı ne kadar?

TAKS kısaltmasının açılımı, taban alanı katsayısıdır. Yapılan inşaatlarda taban alanının belirlenmesine yardımcı olur. Yönetmelikte taban alanının imar parseli alanına oranıdır. Bu oran 0.10 - 0.15 - 0.40 - 0.50 - 0.60 - 0.80 arasında değişen bir sayıdır.

Bina oturum alanı ne demek?

Bina oturum alanı, inşa edilecek bir yapının kaç katlı olacağı ve ne kadar alanı kaplayacağı ile doğrudan ilişkili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Bina oturum alanı hesabı için, TAKS sayısı ve arsa alanı ile işlem yapılıyor. ... Belirlenen TAKS değeri ile arsa alanının çarpılması halinde bina oturum alanı bulunuyor.

Toplam inşaat alanına çatı dahil mi?

İnşaat alanı hesabına ışıklıklar, avlular ve iç bahçeler hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekânlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanları dahil ediliyor.

Toplam yapı alanına balkonlar dahil mi?

Balkon net alana dahil mi? Balkon, yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan bölüm olarak nitelendiriliyor. ... Ancak, imar yönetmelikleri gereğince net metrekare hesabında, açık çıkmalar yani balkonlar metrekareye girmiyor.

Tapuda taban ne demek?

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının, yapı yaklaşma sınırını ihlal etmemek kaydıyla parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır.

Bina kat sayısı nasıl hesaplanır?

Kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.

Yapı taban alanı oranı nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranı ile elde edilen sayıdır. Bu oranlar 0.20 - 0.30 - 0.40 - 1.0 - 2.0 - 2.07 - 2.50 - 3.0 arasında değişiklik gösterir.

Oturma alanı nedir?

Bina oturum alanı, inşa edilecek bir yapının kaç katlı olacağı ve ne kadar alanı kaplayacağı ile doğrudan ilişkili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Bina oturum alanı hesabı için, TAKS sayısı ve arsa alanı ile işlem yapılıyor. ... Belirlenen TAKS değeri ile arsa alanının çarpılması halinde bina oturum alanı bulunuyor.