Zıtlık nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Zıtlık nedir TDK?
  2. Zıtlık karşıtlık ne demek?
  3. Zıtlık sanati nedir?
  4. Karşıtlık ilişkisi ne demek?
  5. Karşıt durum nedir örnekleri?
  6. Cinas sanatı ne demek?
  7. Alt karşıtlık nedir örnek?
  8. Karşıtlık nedir felsefe?
  9. Karşıt bir durum nedir?
  10. Karşıt yargılar nedir?
  11. Teşhis nedir örnek?

Zıtlık nedir TDK?

Karşıt kavramları karşılayan, birbirleriyle çelişen anlamlar içeren sözcüklere “zıt anlamlı sözcükler” denir. ... Karşıtlık oluşturması için farklı bir sözcüğün olması gerekir. Kısacası bir sözcüğün olumsuzu onun zıttı değildir. Örnek = Gelmek (olumlu) – gelmemek (olumsuz) ≠ Zıt anlamlılık ilişkisi yoktur.

Zıtlık karşıtlık ne demek?

Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.

Zıtlık sanati nedir?

Aralarında ilgiden dolayı, birbirine zıt kavramları bir arada kullanmaktır. Birbirine karşıt düşüncelerin, kavramların, duyguların bir arada kullanılmasıdır. İki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir.

Karşıtlık ilişkisi ne demek?

5) KARŞITLIK İLİŞKİSİ Anlam bakımından birbirinin zıddı olan sözcüklerin kullanıldığı cümlelerdir. Bu tür cümlelerde konu genellikle aynı, fakat konuya bakış açısı farklıdır. Adamın yüzündeki yumuşak ifade bizimle konuşurken birdenbire sertleşmişti.

Karşıt durum nedir örnekleri?

Birbirine karşıt (zıt) durumları veya yargıları ifade eden cümlelerdir. Karşıtlık kimi zaman zıt sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla da sağlanabilir. Komşular kanlı bıçaklıysa bile. Saksılar sevgi duyar pencereden pencereye.

Cinas sanatı ne demek?

Cinas: Yazılışları ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcükleri bir arada kullanma sanatıdır.

Alt karşıtlık nedir örnek?

Alt Karşıt Önermeler: Konu ve yüklemi aynı olan iki tikel önerme, nitelik bakmandan farklı iseler, bunlara alt karşıt önermeler diyoruz. “Bazı insanlar zengindir.” “Bazı insanlar zengin değildir.” Konu ve yüklemin aynı olduğu açık.

Karşıtlık nedir felsefe?

Felsefede karşıtlık konusunu inceleyen araştırmacılardan Hançer- lioğlu'na göre karşıtlık, “Birbirine karşı olup birbirlerini dışındalayan iki nesnel olgu ya da düşüncenin ilişkisi”dir. Nesnel olgular arasındaki karşıtlık, eytişimsel; düşünceler arasındaki karşıtlık ise mantıksaldır (1996).

Karşıt bir durum nedir?

Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan kavram-ların bir arada kullanılmasıdır. Karşıtlıkta bir kişi ya da kavram ile ilgili aykırı kavramlar bir arada dile getirilir. * O sakin, beyefendi, kibar insan gitmiş; kaba, kavgacı, kibirli biri onun yerini almıştı.

Karşıt yargılar nedir?

Karşıtlık ya da Olumlu-Olumsuz Nitelik Anlatan Cümleler/Yargılar. Bazı yargılarda belli olay ya da olguların karşıt ya da olumlu-olumsuz özellikleri anlatılır. Anlatımda karşıtlıklara ya da olumlu-olumsuz niteliklere/özelliklere yer vermek, anlamın belirginleşmesini, netleşmesini sağlar.

Teşhis nedir örnek?

Teşhis (Kişileştirme): İnsana ait özelliklerin insan olmayan varlıklara mal edilmesiyle gerçekleştirilen mecazlı bir anlatım özelliğidir. Bazen benzetme çoğu zaman da kapalı istiare biçiminde gerçekleştirilir. Kalplere sevinç, umut ve inanç getiriyor." ... Aynı zamanda kapalı istiare yapılmıştır.