Gözde şaşılık nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Gözde şaşılık nasıl anlaşılır?
  2. Göz şaşılığı neden olur?
  3. Şaş gözler nasıl düzelir?
  4. Şaşılık neden olur?
  5. Göz şaşılığı sonradan olur mu?
  6. Göz kayması nasıl oluyor?
  7. Göz kayması lazerle tedavi edilebilir mi?

Gözde şaşılık nasıl anlaşılır?

Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.

Göz şaşılığı neden olur?

Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir. Bazı göz kaymaları doğumsal da olabilir. Yüksek hipermetropi, miyopi veya astigmatizma kaymaya neden olabilir.

Şaş gözler nasıl düzelir?

Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay - 1 yaş ) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Göz Kaymaların büyük çoğunluğu ise 2–3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir.

Şaşılık neden olur?

Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir. Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur. Ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali artmaktadır.

Göz şaşılığı sonradan olur mu?

Sonradan ortaya çıkan bir göz kayması, travma veya görme kaybı nedeniyle olmaktadır. Örneğin 50-60 yaş civarında sık gördüğümüz Altıncı Sinir Felci durumu, gözün dışa hareket edememesi şeklinde görülmektedir. Altıncı sinir felci yaşa bağlı olduğu gibi kafa travmalarından sonra da görülebilmektedir.

Göz kayması nasıl oluyor?

Göz kayması, iki gözün paralel ve düzdün bir şekilde uyum sağlayıp bir takım olarak birlikte çalışamaması durumudur. Böyle bir kayma durumunda; bir göz doğrudan baktığınız nesneye bakar, diğer göz yanlış hizalanmış, dışa doğru, yukarı veya aşağı doğru bakar. Buna bilinen adıyla şaşılık denir.

Göz kayması lazerle tedavi edilebilir mi?

Göz kayması ameliyatı özveri isteyen bir dal, bu ameliyatlarda lazer veya başka bir cihaz kullanılmamaktadır. Gözde kayma tedavisi tamamen cerrahi beceri ve tecrübe ile göz kaslarının dengelenmesi şeklinde yapılmaktadır.