EBUS bronkoskopi neden yapılır?

İçindekiler:

  1. EBUS bronkoskopi neden yapılır?
  2. EBUS cihazi nedir?
  3. EBUS bronkoskopi ne kadar sürer?
  4. EBUS açılımı nedir?
  5. FOB nedir tıp?
  6. Bronkoskopi uyutularak yapılır mi?
  7. Bronkoskopi belirtileri nelerdir?
  8. Biyopside anestezi yapılır mı?
  9. Bronkoskopi kimlere yapılır?

EBUS bronkoskopi neden yapılır?

EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Tümör ya da diğer hastalıklar her zaman hava yollarının içinde yani bronşlarda yer almazlar.

EBUS cihazi nedir?

Ebus, özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki lenf bezlerinin, hava yollarına komşuluk yapan lezyonların içine girebilmeye ve doku örneği almayı sağlamaktadır.

EBUS bronkoskopi ne kadar sürer?

İkinci avantaj ise kan damarlarının ultrasonografi ile görüntülenmesi ve bu sayede damar yaralanması riskinin ortadan kalkmasıdır. Bu yöntemde bronkoskopik girişim lokal veya genel anestezi altında ağız yolundan yapılmaktadır. Normal bronkoskopi işlemine göre işlem süresi sadece 15-20 dk. uzamaktadır.

EBUS açılımı nedir?

İşte bu durumda bronşların içini görmek kadar bronş duvarının dışını ve bu duvara komşu olan yapıları da görmek önem taşır. Tam açılımı endobronşiyal ultrasonografi olan EBUS yöntemi, bu alanda çekilen en önemli eksikliği yerine getirmektedir" açıklamalarında bulunuyor.

FOB nedir tıp?

2.Esnek (fleksibl) bronkoskop (FOB): Standart beyaz ışık fleksibl bronkoskopi en sık kullanılan bronkoskopi yöntemidir. Genellikle bilinçli sedasyon altında yapılmaktadır. Bronkoskopun ucunda kamera, optik fiberler, çalışma kanalı, ışık fiberleri bulunmaktadır (Şekil 1).

Bronkoskopi uyutularak yapılır mi?

Bronkoskopi işlemi genel anestezi altında tamamen uyutularak yaptığımız için size hiçbir sıkıntı ve acı vermeyecektir. İşlem öncesi nefes darlığı varsa bronkoskopiden önce size ön tedavi uygulanır. Genel anestezi öncesi üst solunum yollarına lokal anestezi de uygulanır.

Bronkoskopi belirtileri nelerdir?

Uyuşukluk geçtikten sonra boğaz ağrısı, öksürük veya ses kısıklığı yaşanabilmektedir. Bronkoskopi işlemi sonrasında birkaç gün boğaz ağrısı veya ses kısıklığı olabilir....Uygulama sonrası yapılması gerekenler
  • Bir günden fazla ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almada zorluk.
  • Öksürükle fazla miktarda kan gelmesi.

Biyopside anestezi yapılır mı?

Bazı biyopsiler görüntüleme eşliğinde, bazıları ameliyat sırasında ve sonrasında, bazıları ise lokal anestezi altında yapılır.

Bronkoskopi kimlere yapılır?

Bronkoskopi, diğer tanı yöntemleri ile kesin tanı konamamış olan solunum yolu ve akciğer hastalıkları ve diğer yöntemlerle açıklanamayan kronik öksürük, kanlı balgam, ses kısıklığı gibi solunumsal yakınmalar varlığında yapılır.