Işrak felsefesinin temel kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Işrak felsefesinin temel kavramı nedir?
  2. Işraki okulun kurucusu hangi filozoftur?
  3. Israkiyyun ne demek?
  4. Hükema i Işrakiyyun ne demek?
  5. Ilk İslam filozofu kimdir?
  6. El Kindi Tıp mı kimya mı?
  7. Ilk meşşai filozof kimdir?

Işrak felsefesinin temel kavramı nedir?

İşrâkıyye terimi, İslâm düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yürütmeyi (istidlâl) temel alan rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye (keşf, zevk, hads) dayanan teosofik düşünce sisteminin adıdır. İşrâkıyyûn da bu düşünceyi izleyenlerin oluşturduğu akımı ifade etmektedir.

Işraki okulun kurucusu hangi filozoftur?

Sühreverdî'nin işraki felsefenin kurucusu olarak bilinmesine karşın filozofun kendisini halihazırda var olan bir işrakilik geleneğine bağladığını aktarıyor Turğay. Ona göre işrakilik Hermes'le, yani İdris peygamberle başlayan büyük bir gelenektir.

Israkiyyun ne demek?

Bilginin kaynağının mânevî aydınlanma, sezgi ve ilham olduğu görüşünü savunanlar.

Hükema i Işrakiyyun ne demek?

hükema-i işrakıyyun / hükema-i işrâkıyyun Bilginin kaynağının mânevî aydınlanma, sezgi ve ilham olduğu görüşünü savunan filozoflar.

Ilk İslam filozofu kimdir?

İlk İslam filozofu, Ebu Yusuf Yakup bin İshak el-Kindi olarak tanınmaktadır. Arap Müslüman filozof El- Kindi birçok alanda ihtisas sahibi olan bir kişi olarak bilinmektedir. Başarılı bir hekim, matematikçi ve müzisyen olarak tanınan filozof, aynı zamanda Arap felsefesinin babası olarak da bilinmektedir.

El Kindi Tıp mı kimya mı?

Kindî veya tam adıyla Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî (Arapça: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي; d. 801, Basra - ö. 873, Bağdat), felsefe, tıp, matematik astronomi, ilahiyat, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser yazan Arap bilim insanı.

Ilk meşşai filozof kimdir?

Bu çalışmada Meşşai filozoflar olarak bilinen El Kindi, Farabi ve İbn Sina'nın metodolojisi ela alınmaktadır. Miladi 796 yılında Kufe'de dünyaya gelmiş olan Kindi, felsefe ile din arasında bir çelişme olamayacağı kabulü ile yola çıkmıştır.