Hangisi buzul birikim şekillerinden?

İçindekiler:

  1. Hangisi buzul birikim şekillerinden?
  2. Buzul Şekilleri nerelerde görülür?
  3. Glasiye buzulu nedir?
  4. Buzul aşındırması sonucu biriken malzemelerden oluşan nedir?
  5. Peri bacaları aşındırma mı birikim mi?
  6. Türkiye'de hangi buzul şekilleri görülür?
  7. Glasiyal buzul nedir?
  8. Sirk çukuru nerede görülür?
  9. Hangisi buzulların oluşturduğu aşınım şekilleri dir?
  10. Buzul aşındırması sonucu oluşan çukur alanlarda suların birikmesiyle meydana gelen göllere ne ad verilir?

Hangisi buzul birikim şekillerinden?

Konunun ilk girişinde buzul birikim şekillerinin nasıl oluştukları genel prensipler çerçevesinde tanıtılmıştır. Ardından buzul birikim şekilleri tek tek açıklanmıştır. Bunlar sırasıyla: Morenler (buzultaşlar), drumlinler, kamesler, eskerler, kettleler ve sandurlar'dır.

Buzul Şekilleri nerelerde görülür?

Antarktika ve Grönland örtü buzullarının ülkemizde görüldüğü yerlerdir. Kutup bölgelerindeki buzullar,buzul dağları oluşturacak kadar büyüktür. Bunların denize ulaşan kısmına aysberg denir. Kutup bölgelerinde deniz içinde oluşan buzullara bankiz adı verilir.

Glasiye buzulu nedir?

Her eriyip donma sonucu boşluklar azalır ve bunun sonucunda glasiyal (ya da buzul) buzu meydana gelir. Örnek olaral, kar yağışından 2 gün sonra yollarda buzlanma meydana gelmektedir. Hava sıcaklığı 0 derecede veya altında olsa bile yollarda oluşan buzda bir miktar erime gözlenebilir.

Buzul aşındırması sonucu biriken malzemelerden oluşan nedir?

Buzulların yer şeklini aşındırarak aldıkları malzemeleri eridikleri yerlerde biriktirmesiyle oluşan şekillerdir. Buzulların taşıdıkları malzemeleri eridikleri yerlerde üst üste biriktirmesi sonucu oluşan setlerdir. Bu setlerin içinde eriyen buzulların sularının birikmesiyle moren set gölleri oluşur.

Peri bacaları aşındırma mı birikim mi?

Yağışlarla oluşan sel sularının, bitki örtüsü zayıf olan eğimli ve volkanik arazilerde yumuşak tüfleri aşındırmasıyla oluşan şekillere peri bacası denir. İç Anadolu Bölgesi'nde Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer alır. Peri bacalarının oluşumunda rüzgar dolaylı etkiye sahiptir.

Türkiye'de hangi buzul şekilleri görülür?

Türkiye'de az da olsa özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan daimî kar sınırının üzerindeki dağlarda buzullar bulunur....Toros Dağları buzulları
  • Uludoruk Buzulu (Cilo Dağı)
  • Mia Hvara Buzulu (Cilo Dağı)
  • Erinç Buzulu (Suppa Durek Buzulu) (Cilo Dağı)
  • Geverok Buzulu (Sat Dağı)
  • Kavuşşahap Dağları'ndaki buzul.

Glasiyal buzul nedir?

Buzul Çizik ve Cilaları Küçük aşınım şekillerinden olan glasiyal çizikler, buzulun hareketi esnasında, ana kaya ile çakıl ve blokların yüzeyinde, buzulun ağırlığı altında farklı boyuttaki kaya parçalarının birbirine veya ana kayaya sürtünmesi sonucu oluşan doğrusal uzanımlı aşınım şekilleridir.

Sirk çukuru nerede görülür?

Yüksek dağlarımızda kuvaterner dönemin ilk yarısında buzul oymaları sonucunda ortaya çıkan çanaklarda meydana gelmişlerdir. Bu tip göller Türkiye'de ; Kaçkar Dağları

Hangisi buzulların oluşturduğu aşınım şekilleri dir?

c) Buzul Yalağı (Sirk): Buzulların aşındırma ile oluşturduğu çukurlardır. Sonradan buzulların erimesi ile bu çukurlarda sirk gölleri meydana gelmiştir.

Buzul aşındırması sonucu oluşan çukur alanlarda suların birikmesiyle meydana gelen göllere ne ad verilir?

Sirk; Yüksek dağlarda Buzul aşındırması sonucu oluşan çukurlardır. Çukurlara Su dolmasına Sirk Gölü denir.