Musahhih ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Musahhih ne demek TDK?
  2. Musahhih mesleği nedir?
  3. Müstebit nedir sözlük anlamı?
  4. Hafiye Miyik ne demek?
  5. Tashihçi ne yapar?
  6. Osmanlıda mütegallibe ne demek?
  7. Halfiye nedir?
  8. Halfiye ne demek?
  9. Turizm Bakanlığında kimler çalışır?
  10. Sekenesi ne demek?
  11. Osmanlı Devletinde ayanlar kimdir?
  12. Osmanlı devletinde ayan ne demek?
  13. Haviye anlamı nedir?
  14. Kültür gov tr ne demek?
  15. Turizm araştırmacısı nedir?
  16. Bir Teviye ne demek?

Musahhih ne demek TDK?

a. esk. Düzeltici: “Yoksa musahhih maaşımdan haftada üç papel taksite bağlayıp seni bir şamaroğlanı gibi kullanırım.” -N. Hikmet.

Musahhih mesleği nedir?

Matbaada basılan prova baskılarını orijinalleriyle karşılaştırıp, hataları belirleyerek düzeltilmesini sağlayan kişidir.

Müstebit nedir sözlük anlamı?

MÜSTEBİT – MÜSTEBİD (ﻣﺴﺘﺒﺪّ) sıf. ve i. (Ar. istibdād “başına buyruk olmak, tahakküm etmek”ten mustebidd) Hükmü altındakilere zor ve baskı uygulayan, tahakküm eden (kimse), zorba, despot, diktatör: Hükûmet-i Osmâniyye ise müstebidd-i mutlak bilindiği için hey'et-i milliyyemizin izmihlâli arzu olunur (Nâmık Kemal).

Hafiye Miyik ne demek?

İstihbarat toplayanlara 'istihbarat elemanı' denildiğini biliriz. Evvelden bu işleri yapanlara 'hafiye' denildiğini de biliriz. Eskiden istihbaratçılara hafiye denilmesinin sebebi elbette bu işlerin çoğunlukla gizli yapılmasından kaynaklıdır zira hafiye 'hafâ' kökünden gelir. Hafâ da 'gizlilik' demektir.

Tashihçi ne yapar?

Musahhih, tashihçi, düzeltmen. Kitaplara son halini veren ve “dalgın olmaya hakkı olmayan” yazı emekçileri. Kitaplarda, dergilerde, gazetelerde hangi fahiş hataları bulduklarını, hangi yazarı, yayıncıyı ipten aldıklarını bilmeyiz çünkü bizim elimize onların düzelttiği nüshalar gelir.

Osmanlıda mütegallibe ne demek?

osmanlı ve türkiye tarihi literatüründe yerel mahalli agalar ve beyler icin kullanılan bir terim. bir nevi devlet karşıtı değilde devletin yereldeki zorbacı ve el koyucu takımıdır.

Halfiye nedir?

(ﺧﻔﻴّﻪ) i. (Ar. ḫafі “gizli”den ḫafiyye) [Arapça'da bu anlamda kullanılmaz] Bir kişi veya bir mesele hakkındaki gizli şeyleri araştırıp ilgililere haber veren kimse, dedektif: Kapımda hafiyelerin seslerini, penceremden beni gözetleyen kaplan bakışlı gözlerini görürdüm (Sâmipaşazâde Sezâî).

Halfiye ne demek?

Hafiye kelimesi Türkçe'de "gizli kapaklı şey, sır, insan yiyen bir tür cin" anlamına gelir. Arapça χfy kökünden gelen χafīyat خفيّة z "gizli kapaklı şey, sır, insan yiyen bir tür cin" sözcüğünden türetilmiştir.

Turizm Bakanlığında kimler çalışır?

"Kültür ve Turizm Bakanlığında bu Esaslar kapsamında istihdam edilmek üzere alınacak mimar, mühendis, şehir plancısı, diğer teknik hizmet personeli, arkeolog, kütüphaneci, müze araştırmacısı, tekniker ve teknisyen unvanlı sözleşmeli personel, yukarıdaki hükümlere bağlı olmaksızın KPSS (B) grubundan yetmiş ve üzeri puan ...

Sekenesi ne demek?

sekene / سكنه / سَكَنَه Sâkin olanlar, oturanlar. Bir yerde devamlı oturanlar.

Osmanlı Devletinde ayanlar kimdir?

Bir memleketin, bir şehrin ileri gelenleri, seçkinleri, eşrafı anlamına gelir. Osmanlı Devletinde taşrada güç ve zenginlik kazanmış kişiler ayan olarak nitelendirilirdi. Bu kişiler yerel halkla Osmanlı merkezi yönetimi arasında bir tür aracı rolü oynardı.

Osmanlı devletinde ayan ne demek?

Tarihte kullanılan ayan kelimesi Osmanlı Devletinde taşra bölgelerinde söz sahibi toprak beylerini ifade etmek için kullanılırdı. Bu ayan kimseler halkın gözünde ileri gelen kimse olduklarından; halkın isteklerini iletmek için bulunurlardı. ... Zengin ve güçlü kimse demek yerine ayan kimse denirdi.

Haviye anlamı nedir?

HÂVİYE. (ﻫﺎﻭﻳﻪ) i. (Ar. hāviye) Cehennemin en şiddetli olan yedinci tabakası: Ondan sonra Hak Teâlâ cehennemi yarattı, yedi kapısı vardır.

Kültür gov tr ne demek?

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık.

Turizm araştırmacısı nedir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki enformasyon memuru olarak bilinen unvan yapılan değişiklik ile 'Turizm Araştırmacı' olarak güncellendi. Bu personel Türkiye'nin tarihi, kültürü, turizm değerlerini, cazibe merkezlerini tanıtımında rol almaktadır.

Bir Teviye ne demek?

Düzenli, uygun biçimde sıra ile birbirini izleyen. Biteviye.