Derdest soruşturma nedir?

İçindekiler:

  1. Derdest soruşturma nedir?
  2. Derdest bosanma nedir?
  3. Dava dosyasının derdest olması ne demek?
  4. Hukuk hitam ne demek?
  5. Mahkemenin görevli olması dava şartı mı?
  6. Dosyanın hitam olması ne demek?

Derdest soruşturma nedir?

Bir dava hakkında kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumdadır. Başka bir anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz kesin hüküm verilmemiş olması anlamına gelmektedir.

Derdest bosanma nedir?

Aynı davanın, aynı sebebe dayalı olarak, aynı taraflar arasında görülmekte olması halinde derdestlikten söz edilir. Daha önce açılmış olan boşanma davası, davalı erkek tarafından açılmış olup, halen derdesttir.

Dava dosyasının derdest olması ne demek?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Hukuk hitam ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hitam kelime anlamı olarak son bulma, bitme anlamlarına gelir. Varsa üzerinde bulunan harç veya benzeri borçların ödenerek dosyaların kapatılması anlamına gelen yazının ve istidanın sonunu mühürlemek anlamında hukuki terim olarak da kullanılır.

Mahkemenin görevli olması dava şartı mı?

Yine HMK'nın 114/1-ç. bendinde kesin yetki hallerinde mahkemenin yetkili bulunması da dava şartları arasında sayılmıştır.

Dosyanın hitam olması ne demek?

Genellikle resmî kurumlarda mühür basma, dosyayı kapatma veya sözleşme süresinin dolduğu anlamını taşır. Örneğin; emlak kanunlarında geçen kira akdinin hitamı cümlesi kira sözleşmesinin süresinin bittiği anlamını taşır.