Binicilik Engel Atlama nedir?

İçindekiler:

  1. Binicilik Engel Atlama nedir?
  2. Atın dizgini ne demek?
  3. Anavan ne demek?
  4. Üzengi nasıl ayarlanır?
  5. Dizginler nasıl tutulur?
  6. Ata neden gem vurulur?
  7. At nasıl gider?
  8. At rakip taşın üzerinden atlar mı?

Binicilik Engel Atlama nedir?

19. yüzyılda atlı süvari subayları tarafından yapılmaya başlanan bu spor dalı, binicilik sporunun bir dalıdır. Engel atlama (konkurhipik) sporu, bir at yarışı türü kabul edilemez. Çünkü bu sporda biniciler teker teker parkura girerler.

Atın dizgini ne demek?

Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.

Anavan ne demek?

Anavan, dizleri öne kırıp ve eğere yapıştırıp, kalçayı hafif havaya kaldırıp, sol el önde olacak şekilde atın üzerinde eğilmektir. Bu hareket, çok hızlı dört nalda üzengi yukarı çekilerek (at yarışlarındaki jokeyler gibi) veya tam atlayış sırasında öne eğilerek yapılır.

Üzengi nasıl ayarlanır?

Uygun üzengi ayarı ata binmeden önce yapılmalıdır. Başlangıçta üzengi kayışları yaklaşık bir kol uzunluğu kadar olur. Sağ elin orta parmağı eyerdeki üzengi kayışı tartı tokasına değdirilerek, üzengi tabanı düz tutularak koltuk altına hafif bir dokunuş yapana kadar üzengi kayışı tokasından ayarlanır.

Dizginler nasıl tutulur?

Dizginleri sol eliyle tutarken elleriyle eyerin her iki yanına tutunarak kendini yukarıya doğru çeker ve atın sırtına oturur. Bir ikinci kişinin yardımıyla da atın sırtına çıkılabilir. Bunun için binici atın sol tarafına geçerek eyere yakın bir şekilde durur.

Ata neden gem vurulur?

GEM nedir? Atı yönetmek için, dizgine bağlı olarak atın ağzına takılan demir veya sentetik bir araçtır. Atı kontrol altında tutup hareketlerini yönetebilmek (döndürüp durdurulabilmek) için kullanılır. ... Ata takılan GEM, bazen azı dişine takılır.

At nasıl gider?

At iki kare düz gider ve ondan sonra sağa ya da sola veya ileri ya da geri bir kare daha düz giderek hareketini tamamlar. At sekiz ayrı kareye gidebilme kabiliyetine sahiptir. Atı diğer taşlardan ayıran en büyük özelliği tıpkı bir at gibi zıplayarak diğer taşların üzerinden atlayabilmesidir.

At rakip taşın üzerinden atlar mı?

Yanda At işaretlenmiş herhangi bir kareye gidebilir. Diğer taşlar gibi At, rakip taşın bulunduğu kareye giderek o taşı kaldırır ve o taşın yerine geçebilir. Bu şekilde taş almış olur. Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.