Finansal muhasebenin teorik yapısını oluşturan unsurlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Finansal muhasebenin teorik yapısını oluşturan unsurlar nelerdir?
  2. Tutarlilik kavramı nedir?
  3. Tahakkuk ilkesi ne demek?
  4. Finansal tablolar nelerdir?
  5. Gelecek aylara ait gelirler hesabı ve gider tahakkukları hesabı muhasebenin hangi temel kavramı gereği kullanılmaktadır?

Finansal muhasebenin teorik yapısını oluşturan unsurlar nelerdir?

Amaçlar, Finansal Muhasebenin üreteceği bilgilerin neler olduğunu da belirlemektedir. Buna göre finansal muhasebe Bilanço,Gelir Tablosu ,Nakit Akım Tablosu ve Özkaynak Değişim Tablosuolmak üzere 4 adet tablo düzenlemek zorundadır.Bu dört tablonun düzenlenmesi gerektiği TFRS ve TMS de de öngörülmüştür.

Tutarlilik kavramı nedir?

Tutarlılık kavramı; muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının, birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder. İşletmelerin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması bu kavramın amacını oluşturur.

Tahakkuk ilkesi ne demek?

Tahakkuk ilkesi, firmanın veya şirketin gelir ve giderlerinin gerçekleşmesi anında gerçekleştiğinin sayılması ve ilgili dönemin finansal tablosu içerisinde yer alması tahakkuk esasına göre gelirlerin veya giderlerin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmesi yeterli görülür.

Finansal tablolar nelerdir?

Finansal tablolar, muhasebe sisteminde kayıt edilen bilgilerin eksiksiz, tutarlı, açık ve anlaşılır bir biçimde hazırlanarak işletmeyle ilgili kişilere iletilmesini sağlayan araçlardır. Finansal tablolar, işletmenin dönem sonu finansal durumunu ve dönem içinde finansal durumunda meydana gelen değişmeleri açıklar.

Gelecek aylara ait gelirler hesabı ve gider tahakkukları hesabı muhasebenin hangi temel kavramı gereği kullanılmaktadır?

Bilançonun 18–28-38-48 numaralı hesap grupları da dönemsellik ve tahakkuk ilkesinden bahsedilir. Peşin ödenen ve ödendiği anda ilgili gider hesaplarına kaydedilmesi gereken gelecek aylara ait giderleri izlemek için kullanılır. Gelecek aylarla ilişkili olup peşin ödenen giderler bu hesabın borcuna kaydedilir.