Üniversite Nedir Türk Dil Kurumu?

İçindekiler:

  1. Üniversite Nedir Türk Dil Kurumu?
  2. Üniversite kelimesi nereden gelir?
  3. Modern üniversite nedir?
  4. Eski Türkçede Üniversite ne demek?
  5. Üniversiteye nasıl yazılır?
  6. Yetki ne demek TDK?
  7. Ilk üniversite nasıl kuruldu?
  8. Modern anlamda ilk üniversite hangi padişah?
  9. Osmanlica üniversite ne demek?
  10. Üniversitenin misyonları nelerdir?

Üniversite Nedir Türk Dil Kurumu?

a. Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan öğretim kurumu: “Avrupa'nın meşhur üniversitelerini sayar mısınız?” -F. R. Atay.

Üniversite kelimesi nereden gelir?

Fransızca université "üniversite" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Geç Latince universitas "1. lonca, tüzel kişilik, birlik, 2. 13. yy"da Paris, Oxford ve Cambridge"de öğrenci ve öğretim üyelerinin haklarını korumak üzere kurulan loncalara verilen ad" sözcüğünden alıntıdır.

Modern üniversite nedir?

Çağdaş Üniversite, yüksek düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetleriyle seçkin kadrolar yetiştiren, bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapan ve bu araştırmaların sonuçlarını toplum yararına sunan, sosyal ve ekonomik kalkınmaya hizmet eden kurumlardır.

Eski Türkçede Üniversite ne demek?

darülfünun / dârülfünun / dârülfünûn / دارالفنون Fenler yeri, üniversite.

Üniversiteye nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Üniversitesi'nde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üniversitesinde şeklinde olmalıdır.

Yetki ne demek TDK?

sf. 1. Herhangi bir işte yetkisi olan (kimse), salahiyetli, salahiyettar: “Fabrikanın bir yetkilisi onlara açıklamalar yapıyordu.” -T.

Ilk üniversite nasıl kuruldu?

Dünyanın ilk üniversitesi Abbasiler döneminde Bağdat'ta kurulmuştur. 750 yılında Emevi Devletini yıkan Abbasi Devletinde İslam kültürü ve sanatı gelişmiştir. Aynı zamanda matematik, astronomi, mantık ve geometri gibi temel bilimlerde de birçok çalışmalar yapılmıştır.

Modern anlamda ilk üniversite hangi padişah?

Osmanlı Devleti'nde medrese dışında Batı tarzında modern eğitim veren bir kurum açılması fikri ilk kez 1845 yılında Sultan Abdülmecid zamanında ortaya çıkmıştır ve 1846'da ise Darülfünun kurma teşebbüsleri başlamıştır.

Osmanlica üniversite ne demek?

darülfünun / dârülfünun / dârülfünûn / دارالفنون Üniversite.

Üniversitenin misyonları nelerdir?

Üniversitelerin eğitim-öğretim, temel bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleri olmak üzere geleneksel 3 misyonu vardır. UNESCO'ya (1998) göre toplumdaki değişmelere paralel olarak üniversitenin yeni misyonları ortaya çıkmıştır (Aktaran baksan 2000).