Yemini bozmak günah mıdır?

İçindekiler:

  1. Yemini bozmak günah mıdır?
  2. Şart olsun yemini nasıl bozulur?
  3. Birinin üzerine yemin etmek günah mı?
  4. Tövbe edince yemin bozulur mu?
  5. Yemin olsun demek yemin yerine geçer mi?
  6. Çocuğun üzerine yemin etmek günah mı?
  7. Yemin nasıl geçerli olur?
  8. Yemin hangi hallerde bozulur?
  9. Bir insan sözünü tutmazsa ne olur?
  10. Yalan yere yemin etmenin kefareti var mı?

Yemini bozmak günah mıdır?

Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin” (Müslim, Eymân, 11-19) buyurulmuştur.

Şart olsun yemini nasıl bozulur?

Bu sözü, eğer bir işi yapmak veya yapmamak konusundaki kararlılığını pekiştirmek için, yemin kastı ile söylemişse, yemin hükmündedir. Sözünü yerine getirmezse yemini bozulmuş olur ve yemin keffareti gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l- muhtâr, III, 45, 60).

Birinin üzerine yemin etmek günah mı?

Kulların yemini, ancak kendilerini yaratan, yaşatan ve yöneten üzerine olur ki, o da Allâh Subhânehu ve Teâlâ'dır. O'ndan başka bir şey için; ata, vatan, onur, şeref, namus vs üzerine yemin etmek haramdır.

Tövbe edince yemin bozulur mu?

Yemin eden ve yeminin bozan kul ilk önce tövbe etmelidir, biliyorsunuz kulun her yanlış yaptığında kulun başvuracağı ilk kapı tövbe kapısıdır. ... Yemin kefareti yiyecek giyim olduğu gibi bunun yerine o fakirin en çok ihtiyacı olan ne ise verilir. Yalnız hepsini birden birine vermek yerine on fakire vermek zorunda.

Yemin olsun demek yemin yerine geçer mi?

Yemin için söylenen kelimelerden ziyade örf ve niyet esas aldığı için mesela, “Yemin ederim, şehâdet ederim, üzerime andolsun” gibi sözler de yemin yerine geçer. ... Yerine getirilmezse yemin bozulmuş olur ve kefaret gerekir.

Çocuğun üzerine yemin etmek günah mı?

Böyle bir söz yemin sayılmadı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir. Böyle sözler ve yeminler Allah Resulü tarafından yasaklanmıştır.

Yemin nasıl geçerli olur?

Yeminin Şartları.
  1. Âkıl bâliğ olmak. Bilerek sarhoş olan kimsenin yemini çoğunluğa göre geçerli, bazı âlimlere göre ise geçersizdir. ...
  2. Müslüman olmak. Hanefî ve Mâlikîler'e göre müslüman olmayan kimsenin yemini geçersizdir. ...
  3. Yemin lafzını söylemek.

Yemin hangi hallerde bozulur?

Yemin nasıl bozulur sorusunun yanıtı için bir örnek verilmesi yararlı olacaktır: Bir kimse; bir daha şu bakkaldan alışveriş yapmayacağım diye yemin ederse ve sonrasında kendisi o bakkala gitmese ancak oğlunu yahut başka birini gönderip alışveriş yaptırırsa, bu kişinin yemini bozulmuş olur.

Bir insan sözünü tutmazsa ne olur?

Yemin etmek büyük sorumlulukları beraberinde getirir, yemini bozmamak esastır. ... Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.

Yalan yere yemin etmenin kefareti var mı?

Sahibini günaha daldırdığı için yalan yere yemin etmeye bu ad verilmiştir. Bunun kefareti yoktur. Sahibi tevbe etmelidir. Tevbe ile Allah'ın affına uğramazsa ahirette azaba duçar olur.