Kıbrıs'ta Türk varlığı hangi tarihte başladı?

İçindekiler:

  1. Kıbrıs'ta Türk varlığı hangi tarihte başladı?
  2. Rumlar Kıbrıs'a nasil geldi?
  3. Kibris Turkleri musluman mi?
  4. Lefkoşa Müslüman mı?
  5. Rumların kökeni nereye dayanıyor?

Kıbrıs'ta Türk varlığı hangi tarihte başladı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı 'te Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi self-determinasyon hakkını kullanarak oy birliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir.

Rumlar Kıbrıs'a nasil geldi?

Yunanca konuşan Kıbrıs Rum halkının varlığı, MÖ 1400 yıllarında Miken Uygarlığı menşeli Yunanların adaya yerleşmesi ve Yunan kültürünü beraberlerinde getirmesiyle başladı. Bu tarihten önce, Kıbrıs Rumlarının kökeninin parçası olan Eteokıbrıs halkı adada mevcuttu. MÖ 1400-1050 yılları adada Miken usulü vazolar üretildi.

Kibris Turkleri musluman mi?

Çeşitli kaynaklarda KKTC'deki Müslüman nüfus oranının %98,71 ile %99 oranında yer aldığı belirtilmektedir. %0,5 oranındaki halkın Ortodoks Hristiyan, %0,2 oranında halkın Maruni Hristiyan, geriye kalanların ise diğer dini inançlarının bulunduğu belirtilmiştir. Kıbrıs Türklerinin %99'u Sünni mezhebine mensuptur.

Lefkoşa Müslüman mı?

Lefkoşa'da 3.511 Müslüman (%60,8), 2.264 gayrimüslim (%39,2), Hırsofi'de 1.108 Müslüman (%48), 1.194 gayrimüslim (%52) yaşadığı ve bulunduğu belirtilmektedir. Limason, Omorfa, Gilan, Girinye, Mağusa ve Lefke'de Müslümanların genel toplam içerisindeki oranı yaklaşık 1/4'tür.

Rumların kökeni nereye dayanıyor?

Rumlar, Anadolu'daki Bizans (Doğu Roma) egemenliğinden sonra, Yunan dilini ve Ortodoks Hristiyanlığı benimsemiş eski Anadolu uygarlıklarının kalıntıları olan çeşitli halklardan meydana gelmektedir.