Radyasyon belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Radyasyon belirtileri nelerdir?
  2. Radyasyon yersek ne olur?
  3. Radyasyon vücuda ne yapar?
  4. Aşırı radyasyona maruz kalınca ne olur?
  5. Radyasyona maruz kalmak nedir?
  6. Radyasyonun zararlı etkileri nelerdir?

Radyasyon belirtileri nelerdir?

Kişi baş ağrısından, yorgunluktan şikayetçi olabilir. Hafif ateş görülebilir. Yüksek dozda radyasyona maruz kalanlarda bulantı ve kusma görülür. Daha düşük seviyede radyasyona maruz kalanlarda belirtiler 24 ila 36 saat içinde azalabilir.

Radyasyon yersek ne olur?

Elektromanyetik dalgalar kişinin ölümüne yol açabiliyor. Bu durum DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımakta ve DNA'nın parçalanmasıyla hücreler ölüyor. Yüksek radyasyon mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi belirtileri gösteriyor.

Radyasyon vücuda ne yapar?

Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak; mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.

Aşırı radyasyona maruz kalınca ne olur?

Radyoaktif maddeler vücutta tüm organları etkiler ama özellikle hızlı çoğalan hücreler radyasyona hemen cevap verirler. Örneğin deride kızarıklık, ülserasyon, üreme hücrelerinde sterilizasyon, gözde katarakt, saçlı deride saç dökülmesi, bağırsaklarda ishal ve bulantı bu reaksiyonlara birer örnektir.

Radyasyona maruz kalmak nedir?

Radyasyon, otofaji ile hücresel bozulmaya neden olur. Büyük miktarlarda iyonize radyasyonun kısa zamanda emilmesidir. Radyasyon hastalığı olarak da bilinen Akut Radyasyon Sendromu ( ARS ), kısa bir süre boyunca yüksek miktarlarda iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalınması nedeniyle ortaya çıkan sağlık etkileridir.

Radyasyonun zararlı etkileri nelerdir?

DNA'da çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişiklere sebep olur. Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişiklere de yol açmaktadır.