Kazaya kalan namazları nasıl niyet edilir?

İçindekiler:

  1. Kazaya kalan namazları nasıl niyet edilir?
  2. Vakit namazları nasıl niyet edilir?
  3. Seferi iken kazaya kalan namaz nasıl kılınır?
  4. Seferi iken kazaya kalan namaz kaç rekat kılınır?

Kazaya kalan namazları nasıl niyet edilir?

Akşam Namazının kazası için niyet: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk akşam namazını kılmaya" ya da "son akşam namazını kılmaya." Yatsı Namazının kazası için niyet: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk yatsı namazını kılmaya" ya da "son yatsı namazını kılmaya."

Vakit namazları nasıl niyet edilir?

Hanefi mezhebinde, farz namazlarında, vitir namazlarında, bayram namazlarında ve adak namazlarında niyetin belirtme şartı bulunmaktadır. Yani, "bugünkü akşam namazına" şekline niyet edilir. Eğer vakit içinde kılınan namazın hangi vakte ait olduğu biliniyorsa "bu vaktin farzını kılmaya" şeklinde niyet edilebilir.

Seferi iken kazaya kalan namaz nasıl kılınır?

Aynı şekilde yolculuk hâli dışında kazaya kalan bir namaz, yolculuk sırasında kaza edilmek istendiğinde dört rekât olarak kılınır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 106-107). Şâfiîlere göre ise seferde kılınmamış bir namaz ikamet halinde dört rekat olarak kaza edilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 396)."

Seferi iken kazaya kalan namaz kaç rekat kılınır?

Buna göre yolculuk hâlinde kazaya kalan dört rekâtlı namazlar, ister yolculuk (sefer) hâlinde, ister yolculuk sona erdikten sonra kaza edilsin, ikişer rekât olarak kaza edilirler.