Din suizan ne demek?

İçindekiler:

  1. Din suizan ne demek?
  2. Su i zan ne demektir?
  3. SÜ i zan ne demektir?
  4. Suizan affedilir mi?
  5. Zan etmenin günahı nedir?
  6. Zan ne demek örnek?

Din suizan ne demek?

Hüsnü zan ne demek din? Suizan etmek, karşıdaki yapılan işin kötü olduğunu zannetmek demektir. Allah ü Teâlâ buyuruyor ki : “Gerçeğin ne olduğunu bilmeden suizan etmeyiniz. Kalbiniz o tarafa kayıyorsa bir yolunu bulunuz.”Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere dinimizde suizan etmenin yeri yoktur.

Su i zan ne demektir?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre suizan kelimesinin anlamı kısaca "kötü zan, kuşku" olarak açıklanabilir. Daha ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse, suizan kelimesinin anlamı "Bir kişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan önyargılı olarak olumsuz kanaat taşımak" şeklinde açıklanabilir.

SÜ i zan ne demektir?

Suizan kelimesinin yazılışı asıl olarak su-i zan şeklindedir. Zaman içinde suizan olarak yazılışı da kabul görmüştür. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre suizan kelimesinin anlamı kısaca "kötü zan, kuşku" olarak açıklanabilir.

Suizan affedilir mi?

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: "Bayram gecesi müminler affedilir, yalnız dört sınıf insan affedilmez. Bunlardan biri de, suizan edenlerdir. Suizan edene, Allahü teâlâ tövbe etmek nasip etmez.

Zan etmenin günahı nedir?

Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.

Zan ne demek örnek?

Bu ayetlerin çoğunda zan “vehim, kuruntu”, bazılarında “bilgi, yakinen bilme, inanma”, bazılarında ise “kesin olmayan kanaat, kuşku, tahmin, beklenti” manalarını içerir. Mesela, “Allah'a kavuşacaklarını zannedenler derler ki...” (Bakara 2/249) ayetinde zan kelimesi müfessirlere göre “yakin” anlamında kullanılmıştır.