KIZB ne demek?

İçindekiler:

  1. KIZB ne demek?
  2. Ittihamür Ravi bil KIZB ne demek?
  3. Hadis rivayetinde ravinin yalan söylemesine ne denir?
  4. KIZB ne demek Osmanlıca?
  5. Islamda yalancıya ne denir?
  6. Cehaletur Ravi ne demek?
  7. Buhl ne demek Arapca?
  8. Sehavet sahibi ne demek?
  9. Yalan ne demek Diyanet?
  10. Ravi de görülen adalet sıfatı ile ilgili kusurlar nelerdir?
  11. Fıskur Ravi ne demek?
  12. Es Sünenü l Erbaa kimdir?

KIZB ne demek?

Sözlükte “bilerek yahut bilmeyerek bir şey veya olay hakkında olduğundan farklı haber vermek” anlamına gelir.

Ittihamür Ravi bil KIZB ne demek?

Peygamber'e yalan isnat ettiği bilinmemekle beraber dinin kesin esaslarına aykırı düşen bir hadisin rivayetinde tek kalan (infirâd) veya insanlar arası ilişkilerde yalan söylediği tesbit edilen bir râviye şüpheyle yaklaşılmış (ittihâmü'r-râvî bi'l-kizb, töhmetü'r-râvî) ve onun "metrûk" veya "matrûh" adı verilen ...

Hadis rivayetinde ravinin yalan söylemesine ne denir?

Hadis rivayetinde ravinin yalan söylemesine kizbu'r-ravi denir.Yani Hz. Peygamber'in söylemediğini söylemiş, yapmadığını yapmış gibi rivayet etmesidir. 7. İttihamu'r-râvî bi'l-kizb, ravinin yalancılıkla itham edilmiş olması anlamına gelir.

KIZB ne demek Osmanlıca?

kizb / كذب / كِذْبْ Yalan.

Islamda yalancıya ne denir?

Şevkânî, II, 445). Bir âyette gerçeği konuşana dürüst (sâdık), gerçek dışı konuşana yalancı (kâzib) denilmiştir (el-Mü'min 40/28).

Cehaletur Ravi ne demek?

Cehâletü'r-râvî şeklinde de kullanılan terim, râvinin kim olduğunun veya cerh ve ta'dîl*ine sebep olabilecek bir halinin bilinmediğini ifade eder. Bu durum ise onun adâlet* vasfını zedeleyebilir.

Buhl ne demek Arapca?

buhl / بخل Bahillik, eli dar olma, cimrilik, tamahkârlık, pintilik.

Sehavet sahibi ne demek?

sehavet / sehâvet / سخاوت / سَخَاوَتْ Cömert olmak. Parayı, malı hayırlı, iyi yerlere dağıtmaktan, lezzet almak.

Yalan ne demek Diyanet?

Yalan kelimesinin Arapça karşılığı olan kezib (kizb) eski sözlüklerde “doğruluğun (sıdk) karşıtı, bir konuda gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermek, söz vâkıaya uygun olmamak” diye tanımlanır.

Ravi de görülen adalet sıfatı ile ilgili kusurlar nelerdir?

Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur. Bunlar “metâin-i aşere” diye bilinen on cerh se- bebinden beşini oluşturur.

Fıskur Ravi ne demek?

Gerek Kur'ân'da gerekse İslâm düşünce tarihindesık kullanılan kavramlardan biri de şüphesiz fısk (الفِسْق) kelimesidir. ... Nitekim cerh-ta'dil alanında yazılmış pek çok kaynakta da fâsık râvi tabiri, büyük günah işleyen kişiler ve bidʻat sahipleri hakkında kullanılmıştır.

Es Sünenü l Erbaa kimdir?

Hadis edebiyatının ilk ortaya çıkan türünün sünenler olduğu kabul edilmektedir. ... Bu türün en önemli eserleri kütüb-i sitteye dahil olan ve sünen-i erbaa diye bilinen Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce‟nin sünenleridir.