Mat ın anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Mat ın anlamı nedir?
  2. Mat atmak ne demek?
  3. Mat olmayan ne demek?
  4. Oyunda mat ne demek?
  5. Mat kelimesinin eş anlamlısı nedir?
  6. Açmazlar ne demek?
  7. Satrançta şah ve mat nasıl olur?
  8. Parlak ve mat eş anlamlı mı?
  9. Parlak Mat eş anlamlı mıdır?
  10. Açmaz ne demek edebiyat?
  11. Satrançta Acmaz ne demek?

Mat ın anlamı nedir?

Mat kelimesi, herhangi bir şeyin parlaklığının olmaması donuk olarak görünmesi anlamında kullanılmaktadır. Mat kelimesi aynı zamanda satranç oyununda kullanılan bir terim olarak, taraflardan birinin yenilgisini ifade etmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mat kelimesi, parlak görünmeyen şeklinde açıklanmaktadır.

Mat atmak ne demek?

Satranç oyununda taraflardan birinin şahının, korunamayacak ya da başka kareye oynatılamayacak duruma düşerek yenilmesi. (mecazi) Tartışmada kaybetmek, yenilgi. Mat etmek, mat olmak.

Mat olmayan ne demek?

Mat olmayan ne demek? Mat olmayan madde nedir örnek Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelere saydam olmayan madde denir.

Oyunda mat ne demek?

Mat, satrançta taraflardan birinin şahı tehdit altında iken yapacak hiçbir hamlesi olmaması durumudur. Oyun bu durumda iken şahı tehdit altında olan oyuncu mat olmuştur. Eğer oyunu mat durumuna geçiren hamle kurallı bir hamle ise, mat olan oyuncu oyunu kaybeder.

Mat kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Dilimize Farsçadan geçmiş olan fer kelimesi hem ışık hem de aydınlık anlamına gelir. Fersiz ise mat kelimesiyle anlamlıdır.

Açmazlar ne demek?

1. Sözle, mantık oyunları ile karşısındakini şaşkın ve güç durumda bırakan, şaşırtan, içinden çıkılması zor duruma düşüren şey: Lâf muhârebelerinde öyle açmazlar olur ki iki lakırtıda insanı çarçabuk mat eder (Hüseyin R. Gürpınar).

Satrançta şah ve mat nasıl olur?

Satrançta, oyun içerisinde; rakibin şahının, farklı bir taş tarafından tehdit edilebildiği durumlar olur. Bu durumda, şahın bu tehditten kaçamadığı durumlardaysa; şah mat olur. Böylelikle, oyun; ilgili kişinin aleyhine biter.

Parlak ve mat eş anlamlı mı?

Renkler mat, parlak ve ekstra parlak olmak üzere üçe ayrılır. Her rengin koyu tonları mat, açık tonları ise parlak olarak nitelendirilir. Mat kelimesiyle aynı anlama gelen iki kelime bulunmaktadır. Donuk kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılabilir.

Parlak Mat eş anlamlı mıdır?

Mat kelimesinin zıt anlamlısı olarak, 'Parlak, cilalı' sözcükleri karşılık şeklinde öne çıkıyor. Kullanmak İstediğiniz yere göre mat kelimesi için zıt anlamlısı biçiminde cilalı ile parlak sözcüklerini değerlendirebilirsiniz.

Açmaz ne demek edebiyat?

1. Sözle, mantık oyunları ile karşısındakini şaşkın ve güç durumda bırakan, şaşırtan, içinden çıkılması zor duruma düşüren şey: Lâf muhârebelerinde öyle açmazlar olur ki iki lakırtıda insanı çarçabuk mat eder (Hüseyin R. Gürpınar). 2.

Satrançta Acmaz ne demek?

Açarak şah: Bir taşın oynayarak, diğer bir taşın önünü açmak suretiyle şah çekmesi. Açmaz: Yerinden kaldırılınca kendi Şah'ını rakibin atağına açık bırakan bir figür veya bir Piyon'un durumunu anlatan deyimdir. ...