Münferiden temsil ne demektir?

İçindekiler:

  1. Münferiden temsil ne demektir?
  2. Müşterek temsil ne demek?
  3. Temsil yetkisi ne demek?
  4. Birlikte temsil ne demek?
  5. Temsil yetkisi nasıl verilir?
  6. Özel temsil yetkisi verilmesini gerektiren işlemler nelerdir?

Münferiden temsil ne demektir?

Münferiden yetkili tek başına imza atma ve şirketi temsil etme hakkına sahip olan kişi demektir. Müştereken yetkili olan şirketlerde ise hem imza hem temsil yetkisi en az iki ortağa aittir.

Müşterek temsil ne demek?

Müşterek imzaya yetkili kişilerden birinin, şirketi temsil yetkilerini kullanmak üzere, diğer müşterek imza yetkilisine vekaletname vermesi ve bu suretle "kendisine asaleten, diğer yetkiliye vekaleten" tüzel kişiliği temsil etmesi mümkün değildir. Tüzel kişiliklerde yönetim kurulu, yürütme ve temsil organıdır.

Temsil yetkisi ne demek?

Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari unvanı altına imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.

Birlikte temsil ne demek?

Birlikte temsil esasının geçerli olduğu durumlarda şirket nam ve hesabına yapılan hukukî işlemin şirket için bağlayıcı olabilmesi, bu yetkiye sahip kişilerin (örneğin, anonim şirkette iki yönetim kurulu üyesinin veya limited şirkette iki müdürün) birlikte hareket etmelerine bağlıdır.

Temsil yetkisi nasıl verilir?

Temsil yetkisi, bizim hukukumuzda, temsil olunanın temsilciye varması gerekli irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Yetki verme (yetkilen dirme) bir sözleşme olmadığı için bunun temsilci tarafından kabülüne gerek yoktur8 .

Özel temsil yetkisi verilmesini gerektiren işlemler nelerdir?

Vekalette özel yetki verilmesini gerektiren haller nelerdir?
  • Sulh olamaz,
  • Hakimi reddedemez,
  • Davanın tamamını ıslah edemez,
  • Yemin teklifinde bulunamaz,
  • Yemini kabul, iade yahut reddedemez,
  • Başkasını tevkil edemez,
  • Haczi kaldıramaz,
  • Müvekkilinin iflasına karar verilmesini talep edemez,
Daha fazla öğe...