Vucuh Nezair nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Vucuh Nezair nedir kısaca?
  2. Kuranı Kerimde aynı anlama gelen farklı kelimelere ne denir?
  3. Nezai ne demek?
  4. Vücuh ne demek osmanlica?
  5. Tencim ne demek?
  6. Kuranı Kerimde bir kelimenin birden çok anlama gelmesine ne denir?
  7. Siyak ve sibak ne demek?
  8. Icaz ne anlama gelir?
  9. Vücuh etmek ne demek?
  10. El Vucuh ve n Nezair kimin eseri?
  11. Kuranda siyak ve sibak ne demek?
  12. Ayetlerde siyak sibak nedir?
  13. Siyak ne demek tefsir?
  14. Itnab ve Tatvil ne demek?
  15. Az sözle çok şey ifade etmek ne demek?
  16. Vücuh ne demek Osmanlıca?

Vucuh Nezair nedir kısaca?

Bugünkü bilgimize göre vücûh ve nezâir terimleriyle ilgili ilk tanımı İbnü'l-Cevzî yapmıştır. İbnü'l-Cevzî vücûh-nezâiri “bir kelimeden Kur'an'ın farklı yerlerinde farklı anlamların kastedilmesi” olarak tarif etmiş, ayrıca “vücûhun manaların, nezâirin lafızların adı olduğunu” belirtmiştir.

Kuranı Kerimde aynı anlama gelen farklı kelimelere ne denir?

Tefsir literatüründe, içerisinde bu tür kelimelerin tespit edilip farklı anlamlarının zikredildiği eserler vücûh ve nezâir genel adıyla anılır. Bir kelimenin, zikredildiği farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılması vücûh, aynı anlamda kullanılması nezâir terimleriyle ifade edilir.

Nezai ne demek?

Eşbâh şibh, şebeh veya şebîh kelimelerinin, nezâir de nazîre kelimesinin çoğulu olup "birbirine benzeyen şeyler" demektir.

Vücuh ne demek osmanlica?

vücuh / vücûh / وجوه (Tekili: Vech) Çehreler, yüzler, suretler. Tarzlar. Sebepler. İmkânlar.

Tencim ne demek?

(ﺗﻨﺠﻴﻢ) i. (Ar. necm “yıldız”dan tencіm) Yıldız ilmiyle uğraşma, yıldızların hareketlerini ve tesirlerini hesaplama: “İlm-i tencim.” “Ehl-i tencim.” Bunun hakîkati zâhir değil mi dünyâya / Kosun tecâhülü erbâb-ı hikmet ü tencîm (Nef'î).

Kuranı Kerimde bir kelimenin birden çok anlama gelmesine ne denir?

Şevkânî, İrşâdü'l-Fuhûl, I, 57-59; Durmuş, “Müşterek”, XXXII, 172-173. Fıkıh usulü kaynaklarında birden çok mânâya gelen kelimelere müşterek la- fız adı verilmektedir.

Siyak ve sibak ne demek?

Kur'ân'ı Kerim, Arap dili ile nazil olmuş bir kitap olarak, ilk muhataplarının kullandığı kelime ve kavramları kullanmıştır. ... Yani bir kelimenin öncesi ve sonrasıyla olan anlam ilişkisidir. Tefsir literatüründe buna siyak ve sibak denir.

Icaz ne anlama gelir?

İcaz, bir düşünceyi çok az sözcükle özlü bir şekilde anlatmadır. Kısaltmanın anlamı güçleştirmemesine dikkat edilir. Buna icaz-ı muhil denir. Az söz yüklü anlamla ifadeye makbul icaz denir.

Vücuh etmek ne demek?

Sözlükte “yüz; itibar” anlamlarındaki vech kelimesinin çoğulu olan vücûh, fıkıhta sermayesi bulunmayan iki veya daha çok kişinin ticarî tecrübe ve itibarlarını öne çıkarıp belli bir işi yapmak üzere kurdukları ortaklığı ifade eder.

El Vucuh ve n Nezair kimin eseri?

Yazdığı Tefsîr-i Kebîr ya da Tefsîru Mukâtil b. Süleyman adıyla basılan tefsir, bilinen en eski tam tefsirdir. Çok sayıda eser yazan Mukâtil b. Süleyman'ın, Kur'an'daki farklı anlamlara gelen kelimeler için yazdığı Kur'an sözlüğü niteliğindeki eseri de elimize ulaşan ilk vücûh nezâir eseridir.

Kuranda siyak ve sibak ne demek?

Özet: Kur'ân-ı Kerim'in doğru anlaşılabilmesi için, nâzil olduğu tarihsel ortamın bilinmesi gerektiği kadar, hangi ayetlerin birbiriyle bağlantılı olarak ve aynı zamanda hangi amaca yönelik olarak inzal edildiklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Tefsîr literatüründe buna siyâk-sibâk denilmektedir.

Ayetlerde siyak sibak nedir?

Özet: Kur'ân-ı Kerim'in doğru anlaşılabilmesi için, nâzil olduğu tarihsel ortamın bilinmesi gerektiği kadar, hangi ayetlerin birbiriyle bağlantılı olarak ve aynı zamanda hangi amaca yönelik olarak inzal edildiklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Tefsîr literatüründe buna siyâk-sibâk denilmektedir.

Siyak ne demek tefsir?

Siyak kelimesi “Sâka” fiil kökünden türemiş bir kelimedir. Araplar bu kelimeyi peş peşe tek bir düzen halinde birbirini takip eden şeyler için kullanmışlardır. İstılahi olarak ise “ifadenin söz ve makama işaret etmek üzere peşpeşe dizilmesi” demektir.

Itnab ve Tatvil ne demek?

İbn Sinân tezyîl ve ishâb adını verdiği ıtnâbı, "bir düşüncenin gereğinden fazla lafızla ifadesi" şeklinde tanımladıktan sonra onu tatvîl (itâle) ve haşivden de ayırmış, yararsız ve belirsiz ziyadeye tatvîl, yararsız ancak belirli olan ziyadeye de haşiv adını vermiştir.

Az sözle çok şey ifade etmek ne demek?

icaz-ı mutneb / îcâz-ı mutneb Az sözle çok mânâlar ifade etme; bir kelime veya sözün çağrıştırdığı bütün mânâları, açıklama yapmamak sûretiyle kastetme.

Vücuh ne demek Osmanlıca?

vücuh / vücûh / وجوه (Tekili: Vech) Çehreler, yüzler, suretler. Tarzlar. Sebepler. İmkânlar.