Konjestif kalp yetmezliği nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Konjestif kalp yetmezliği nasıl anlaşılır?
  2. Kalp yetmezliği nedir belirtileri nelerdir?
  3. Konjestif kalp yetmezliği nedir makale?
  4. Kalp yetmezliği tedavisi var mıdır?
  5. Kky hastalığı nedir kısaca?
  6. proBNP yüksekliği nedir?
  7. Akut kalp yetmezliği neden olusur?

Konjestif kalp yetmezliği nasıl anlaşılır?

Konjestif kalp yetmezliği varlığında çoğunlukla görülen belirtiler; iştahsızlık, şişkin boyun damarları, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı (dispne), karaciğer büyümesi (hepatomegali), dalak büyümesi (splenomegali), S3 gallop ritmi ile tuz ve su birikmesinin neden olduğu hipertansiyondur.

Kalp yetmezliği nedir belirtileri nelerdir?

Kalp yetersizliği durumunda en sık; nefes darlığı, halsizlik, erken yorulma, sürekli yorgunluk hissi, performans düşüklüğü, önceden çıkılabilen merdiven sayısına ulaşamamak, enerjisizlik, çarpıntı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, öksürük ve geceleri idrara çıkma ihtiyacı gibi şikayetler görülmektedir.

Konjestif kalp yetmezliği nedir makale?

Konjestif kalp yetmezliği KKY , kalbin dokuların metabolik gereksinimlerini karşılayacak miktarda kanı perifere pompalayamaması sonucu oluşan sistemik ve pulmoner konjesyon ile karakterize klinik bir durumdur.

Kalp yetmezliği tedavisi var mıdır?

Kalp yetmezliği kronik bir süreç olduğundan ömür boyu tedavi gerektirir. Düzenli tedavi ile çoğu hasta normale yakın bir hayat sürdürebilir. Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır.

Kky hastalığı nedir kısaca?

Bazen kalp yetmezliği olarak da adlandırılan konjestif kalp yetmezliği (KKY), kalp kasının zayıfladığı ve genellikle gerektiği gibi pompalayamadığı bir durumdur. Kalbin ana pompalama odaları (ventriküller) büyüklüğü ve kalınlığı değişebilir, büzüşemez (sıkışamaz) ya da olması gerektiği gibi gevşeyemez (dolduramaz).

proBNP yüksekliği nedir?

Normalden yüksek sonuçlar hastanın kalp yetmezliğinde olduğunu düşündürür. Kan BNP veya NT-proBNP düzeyi kalp yetmezliğinin şiddet derecesiyle ilişkilidir. Daha yüksek BNP veya NT-proBNP düzeyleri hastada daha kötü bir sonlanımla (prognoz) ilişkili olabilir.

Akut kalp yetmezliği neden olusur?

Akut ya da kronik olarak görülen kalp yetmezliği, kalbin farklı nedenlerden dolayı zarar görmesi veya zayıflamasına bağlı olarak oluşur. Ventriküllerin sertleşmesi olarak tanımlanan kan pompalama odacıklarının sertleşmesi, sıklıkla kalp yetmezliğine yol açar.