Sargı üzerine gusül olur mu?

İçindekiler:

  1. Sargı üzerine gusül olur mu?
  2. Parmak kanarken gusül alınır mı?
  3. Yara bandı ile abdest alınır mı?
  4. Yaradan akan sıvı abdesti bozar mı?
  5. Insanın bir yeri kanarken gusül abdesti alabilir mi?
  6. Teyemmüm gusül abdesti yerine geçer mi?
  7. Sargili elle nasil gusul alinir?
  8. Sivilceden çıkan şeffaf sıvı abdesti bozar mı?
  9. Açık yara abdesti bozar mı?
  10. Gusül abdesti alırken ne bozar?

Sargı üzerine gusül olur mu?

Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir. Vücudun bir yerinde sargı bulunursa abdest alırken veya guslederken bu sargı çözülerek altı yıkanır; su yaraya zarar verecekse yaranın etrafı yıkanıp yaranın üstü mesh edilir.

Parmak kanarken gusül alınır mı?

Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir.

Yara bandı ile abdest alınır mı?

Yara üzerindeki sargıya abdest nasıl alınır? Mesele kaynaklarımızda cebire olarak değerlendirilir. Bir yaranın üzerine sarılmış bir bez veya tampon, kırık üzerine yapılmış bir alçı. ... Onun durdurulması noktasında gayret sarf etmeli ve abdesti o şekilde almalıdır.

Yaradan akan sıvı abdesti bozar mı?

Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Insanın bir yeri kanarken gusül abdesti alabilir mi?

Cevap: Evet. Boy abdesti (gusül) geçerlidir. Fakat bu abdestle namaz kılınmaz. Yani gusül abdesti alıyorken bedenden kan vb. akıntı devamlı gelse veya o esnada abdest bozan bir durum olsa dahi, insan cünüplükten, ay halinden veya lohusalıktan kurtulmuş olur.

Teyemmüm gusül abdesti yerine geçer mi?

Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnâî bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması hâlinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.

Sargili elle nasil gusul alinir?

Bu durumda ki yani alçı veya sargılı bir uzvu olan kimselerin mesh etmek sureti ile abdest almaları gerekmektedir. Bilindiği üzere mesh, mesh edilecek yaranın bir bölümünü veya mümkünse yüzeyine çok hafif bir dokunuşla abdest suyunu değdirmektir.

Sivilceden çıkan şeffaf sıvı abdesti bozar mı?

Özellikle vücuttaki kabarcıklar üzerinden dışarı doğru akan bu sıvı, akışına devam ederse o vakit abdest bozulur. Kan ya da irin sivilcenin üzerinde kalır ve akmaz ise o zaman abdest bozulmaz.

Açık yara abdesti bozar mı?

Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir. Vücudun bir yerinde sargı bulunursa abdest alırken veya guslederken bu sargı çözülerek altı yıkanır; su yaraya zarar verecekse yaranın etrafı yıkanıp yaranın üstü mesh edilir.

Gusül abdesti alırken ne bozar?

İlmi bir ifade ile, guslü bozan her şey abdesti de bozar; lâkin abdesti bozan her şey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi veya diş kanamaları vs. gusle mâni olmaz. Bu akıntılarla yapılan gusül sahih, fakat abdest bâtıl olur.