Trombosit agregasyon nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Trombosit agregasyon nedir tıp?
  2. Agregasyon nedir biyoloji?
  3. Inhibe ne demek?
  4. Trombosit fonksiyonları nelerdir Fizyoloji?
  5. Sinsitya ne demek?
  6. Inhibe hasta ne demek?
  7. Trombosit adezyonu hangi faktör?
  8. Trombosit agregasyonunu bozan antikoagülan nedir?
  9. Trombosit bağışı ne demek?
  10. Sitopatik etki nedir ne demek?
  11. Inklüzyon cisimciği nedir?
  12. Tıp dilinde Infiltrasyon nedir?
  13. Entübenin açılımı nedir?
  14. Bir hastanın entübe olması ne demek?
  15. Inhibisyon ne demek psikoloji?

Trombosit agregasyon nedir tıp?

Trombosit Agregasyonu Nedir? Trombositlerin kanamayı durdurmak ve pıhtılaşmayı sağlamak için birbirleri üzerine kümelenmesi durumudur.

Agregasyon nedir biyoloji?

Protein agregasyonu, yanlış katlanmış proteinlerin hücre içinde veya dışında toplandığı biyolojik bir fenomendir. ... Bu katlama işlemi hidrofobik etki tarafından yönlendirilir: proteinin hidrofobik (su sevmeyen) kısımları, proteinin iç kısmına gömülerek hücrenin hidrofilik (su seven) ortamından korunur.

Inhibe ne demek?

Dilimize Latinceden geçmiş olan inhibe kelimesi, önlemek manasına gelir.

Trombosit fonksiyonları nelerdir Fizyoloji?

8.3.3. Trombositler (Kan Pulcukları) 1 mm3 (milimetre küp) kanda ortalama 250.0.000 kadar trombosit bulunur. Kanamanın durdurulmasında (hemostaz) mekanizmasında önemli rol oynarlar. Adezyon-aktivasyon-sekresyon-agregasyon fonksiyonları ile kanamanın gerçekleştiği damar açıklığını tıkayarak kanamayı engellerler.

Sinsitya ne demek?

-HIV ile enfekte CD4+ T hücreler gp120 eksprese ederler ve enfekte olmayan CD4+T hücreye bağlanırlar. Buna sinsitya (multinukleuslu dev hücre) denir ve bu letaldir.

Inhibe hasta ne demek?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor.

Trombosit adezyonu hangi faktör?

Damar endotel yüze- yinde bir hasar meydana geldiğinde, trombositler yüzeylerinde taşıdıkları glikoprotein (GP) reseptörleri ile en- dotel alt tabakasındaki kollajen, fibronektin, von Willebrand faktör (vWF), trombospondin ve fibrinojene bağlanırlar. Böylece hasar bölgesine trombosit adezyonu gerçekle- şir.

Trombosit agregasyonunu bozan antikoagülan nedir?

Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçlar (NSAİİ): COX-2 inhibitörleri platelet disfonksiyonuna yol açmaz. Ticlopidin, Klopidogrel: ADP inhibisyonu ile trombosit agregasyonunu bozar.

Trombosit bağışı ne demek?

Trombositler ya da bir diğer adıyla kan pulcukları, kemik iliği dokusunda bulunan hücrelerin olgunlaşmasının ardından kana geçerken parçalanması ile oluşan hücrelerdir. Kan hücrelerimizin en küçüğü olan trombositler, mikroskop altında küçük plakalar şeklinde görülen çekirdeksiz yapılardır.

Sitopatik etki nedir ne demek?

hücrelerde mikroskop ile görülebilen çeşitli değişiklikler oluştururlar. Bu tür değişikliklere Sitopatik Etki denir. olabilir. Antibiyotikler bakteriler üzerine etkili olup, üremelerini durdurmakta ya da ölümüne yol açmaktadır.

Inklüzyon cisimciği nedir?

inklüzyon cisimcikleri viral çoğalma ürünlerinin toplandığı bölgelerdir ve klinik örneklerde bu cisimciklerin gösterilmesi histolojik boyalarla boyanarak ışık mikroskobunda 100x objektifle inceleme suretiyle yapılır. pırlantada bulunan ve pırlantanın değerini düşüren pürüz ve benekler.

Tıp dilinde Infiltrasyon nedir?

Tıp dilindeki sızmanın kelime anlamı farklı olabilmektedir. Doku veya organda bulunmaması gereken hücre, ödem sıvısının taşması. Buna ek olarak herhangi bir materyalin birikmesi, yayılması veya normalden fazla bulunması. Bu gibi sızmalar infiltrasyon olarak tanımlanır.

Entübenin açılımı nedir?

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun ...

Bir hastanın entübe olması ne demek?

Entübasyon, hava yolu kontrolünü sağlayamayan ya da yardım almadan soluk alıp verme işlemini gerçekleştiremeyen hastalara uygulanan bir işlemdir. Entübasyon uygulanan hastalar; ameliyat öncesi genel anestezi alan veya ağır bir hastalık geçirdiği için vücudun oksijen ihtiyacını karşılayamayan kişiler olabilir.

Inhibisyon ne demek psikoloji?

Bebekler ve Küçük Çocuklardaki Korkular, Anksiyete Bozukllukları ve Belirtileri. ... Davranışsal ketlenme (inhibisyon) insanlarla, yeni uyaranlarla durumlarla, karşılaşınca aşırı yoğun sürekli bir korku duyma utangaçlık ve sosyal içe çekilme davranışı göstermedir.