Il genel meclisi seçimleri nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Il genel meclisi seçimleri nasıl yapılır?
  2. Meclis üyeleri nasıl seçilir?
  3. Il genel meclisinin başkanlığını kim yapar?
  4. Il genel meclisinde gündem üyelere en az kaç gün önceden bildirilir?
  5. Il genel meclisi toplantıları halka açık mı?
  6. Il genel meclisi kaldırıldı mı?
  7. Il genel meclisinin feshine karar verme yetkisi kime aittir?
  8. Il Genel Meclisi Gündemi kim tarafından hazırlanır?
  9. Il genel meclisi seçim sonuçlarının ilanını izleyen kaçıncı gün toplanır?
  10. Il genel meclisinde kurulan ihtisas komisyonlarının görev süresi ne kadardır?
  11. Belediye Meclis üye sayısı neye göre belirlenir?

Il genel meclisi seçimleri nasıl yapılır?

İl genel meclisi, başkanını üyeleri arasında gizli oyla seçer. İl genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde valiye gönderilir. Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Vali uygun bulmadığı meclis kararlarını bir daha görüşülmek üzere geri gönderebilir.

Meclis üyeleri nasıl seçilir?

Başkan tarafından meclisin en genç iki üyesi geçici kâtip olarak davet olunur. Başkanlıkça yoklama yapılarak salt çoğunluğun mevcut olduğu tespit edildikten sonra meclis birinci ve ikinci başkan vekilleri ile iki katip üyeyi ve iki yedek katip üyeyi gizli oyla seçer. Bu kişiler iki yıllığına seçilir.

Il genel meclisinin başkanlığını kim yapar?

İl genel meclisine meclis başkanı, bulunmaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Meclis başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür.

Il genel meclisinde gündem üyelere en az kaç gün önceden bildirilir?

MADDE 13. - Gündem, meclis başkanı tarafından belirlenir ve üyelere en az üç gün önceden bildirilir. Valinin önerdiği hususlar gündeme alınır. Gündem, çeşitli yollarla da halka duyurulur. İl genel meclisi üyeleri de il özel idaresine ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir.

Il genel meclisi toplantıları halka açık mı?

Faaliyet raporu mart ayı toplantısında vali veya genel sekreter tarafından meclise sunulur. Meclis toplantıları halka açıktır. Meclis başkanı veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli teklifi üzerine kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir.

Il genel meclisi kaldırıldı mı?

Toplantının açılış konuşmasını Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar yaptı. İl Özel İdareleri'nin 150 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Gürpınar, "Yeni çıkan Büyükşehir Yasası ile İl özel İdareleri ve İl genel Meclisleri ülkemizde 30 vilayette artık kaldırılıyor.

Il genel meclisinin feshine karar verme yetkisi kime aittir?

MADDE 22. — İl genel meclisi; a) Kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum il özel idaresine ait işleri aksatırsa, b) İl özel idaresine verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa, İçişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştayın kararı ile feshedilir.

Il Genel Meclisi Gündemi kim tarafından hazırlanır?

İl genel meclisi başkanı ve üyeleri, münhasıran kendileriyle veya ikinci derece dahil kan, kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantılarına katılamazlar. Madde 8 — Gündem, meclis başkanı tarafından belirlenir ve genel sekreterlik tarafından üyelere en az üç gün önceden bildirilir.

Il genel meclisi seçim sonuçlarının ilanını izleyen kaçıncı gün toplanır?

o)İl özel idaresine kanunlarla verilen görev ve hizmetler dışında kalan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek. Madde 11- İl genel meclisi, seçim sonuçlarının ilânını izleyen beşinci gün kendiliğinden toplanır. Bu toplantıda meclise en yaşlı üye başkanlık eder.

Il genel meclisinde kurulan ihtisas komisyonlarının görev süresi ne kadardır?

Madde 20 — Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir.

Belediye Meclis üye sayısı neye göre belirlenir?

Belediye meclisi belediyenin en üst düzey karar organı olup üye sayısı ise belediyenin nüfusuna göre değişir, ancak dokuzdan az olamaz.