Vücuttaki amonyak nasıl atılır?

İçindekiler:

  1. Vücuttaki amonyak nasıl atılır?
  2. Üre yi ne yükseltir?
  3. Kanda üre miktarı ne olmalı?
  4. Kanda üre olması ne demek?
  5. Kan üre azotu kaç olmalı?

Vücuttaki amonyak nasıl atılır?

Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.

Üre yi ne yükseltir?

Üre yüksekliği sebepleri içinde ateşli hastalık ya da enfeksiyon, dehidrasyon (susuzluk), stres, iç kanama, kan dolaşımı sorunları, tiroid hormonu bozuklukları ve böbrek yetersizliği de gösterilebilir.

Kanda üre miktarı ne olmalı?

Sağlığı yerinde olan ve metabolizmasında herhangi bir problem olmayan kişilerin kanındaki üre seviyesinin 10- 16 mg/dl arasında olmalıdır. Kandaki üre seviyesi 5 mg/dl'den az ise ya da 50 mg/dl'den fazla ise altında yatan neden kesinlikle araştırılmalıdır.

Kanda üre olması ne demek?

Üre, proteinlerin yıkımı sonucu oluşan azotlu bir bileşiktir. Proteinlerin yıkımı sonucu oluşan azot, zararlı bileşiklere dönüşerek vücutta toksik madde birikimine yol açabilir. Üre, vücuttaki fazla azotun böbreklerden süzülerek idrarla atılmasını sağlar.

Kan üre azotu kaç olmalı?

Kanda üre azotu olarak da bilinen BUN testinin referans aralığı, yetişkinlerde 10 mg/dL ile 20 mg/dL 'dir. Çocuklarda ise 5 mg/dL ile 18 mg/dL referans değer olarak kabul edilir.